El format ‘Va passar aquí’ ens proposa un viatge al cor dels comerços emblemàtics de la ciutat que formen part del patrimoni comercial de Barcelona i que apleguen en els seus establiments bocins d’històries. Anècdotes i curiositats que han superat el relleu generacional i l’allau de franquícies per mantenir intacte l’esperit de la diversitat comercial d’aquestes botigues.
Amb la voluntat de donar suport al comerç de proximitat i en col·laboració amb la Regidoria de Comerç, betevé va emetre els 10 reportatges que ja estan disponibles aquí:
1. La Manual Alpargatera
Carrer d’Avinyó, 7
L’any 1940, el matrimoni Olivé va decidir convertir un calçat que estava eminentment lligat al camp i a la vida obrera, en una peça digna de les passarel·les. Van néixer les espardenyes de moda, producte estrella de La Manual Alpargatera. Des de llavors, La Manual continua sent el paradís de l’espardenya i una referència internacional en aquest calçat, prova d’això és que personatges il·lustres de la talla de Jack Nicholson o el mateix Papa de Roma han portat espardenyes de La Manual.
2. Pastisseria Montserrat
Carrer de Torrent de l’Olla, 81)
Pastisseria icònica del barri de Gràcia que porta el nom de la patrona dels pastissers. Des del 1870, la cantonada del Torrent de l’Olla amb travessera de Gràcia ha estat ocupada pel mateix local, que primer era un forn de pa i a partir de l’any 1942 es va convertir en pastisseria, quan va ser adquirit per la família Torremadé, propietaris actuals. La pastisseria de la Vila no ha canviat, per això, els sabors i les olors dels croissants i les diferents pastes que s’hi fan transporten la clientela fins a la dolça infantesa.
3. Joieria Roé
Carrer de Sants, 41
Dos germans són els encarregats de regentar un negoci que des del 1925 fa brillar el barri de Sants amb les seves joies d’or, plata i diamants. Són els germans Roé, la quarta generació de la família que ha regentat el negoci. Entre els personatges il·lustres que han visitat la botiga hi ha Manolo Escobar i, evidentment, la reina de Sants, Núria Feliu.
4. Drogueria Rovira
Carrer dels Madrazo, 127
Drogueria fundada per Jaume Rovira Creixell al barri de Sant Gervasi – Galvany l’any 1910. Actualment el cognom Rovira segueix lligat a un negoci, on es poden trobar més de 30.000 productes especialitzats, des de raspalls a pintures de mil colors, passant per productes de neteja de tota mena.
5. Los Caracoles
Carrer dels Escudellers, 14
L’any 1835, la família Bofarull va començar a regentar una taverna on se servien petites tapes, com per exemple de cargols. Per aclamació popular, aquell petit local on se servien “caracoles” es va acabar anomenant Los Caracoles. Amb el pas dels anys, el local va créixer i es va convertir en un restaurant de referència dels amants dels cargols i els pollastres a l’ast, i en una parada obligatòria d’estrelles de cine, músics i pintors. El restaurant de la família Bofarull, més de 180 anys després d’haver fundat el negoci, segueix al capdavant del restaurant mantenint la tradició familiar.
6. Ganiveteria Roca
Plaça del Pi, 3
Qualsevol persona que hagi passejat per la plaça del Pi, al barri Gòtic, de ben segur que haurà vist l’aparador més esmolat de Barcelona, el de la Ganiveteria Roca. Fundada l’any 1911 per Ramon Roca, s’ha convertit en la botiga de referència de les eines de tall, tant ganivets com productes per l’afaitat. Actualment la família Roca ja no regenta el negoci, però els gerents del negoci mantenen intactes la tradició i els valors fundacionals.
7. El Tío Ché
Rambla del Poblenou, 44, 46
L’any 1912 una família alacantina va venir a Barcelona per fer les Amèriques, però va decidir quedar-se a la ciutat per vendre orxata, una beguda aleshores força desconeguda. El fundador s’acostava als clients amb un got d’orxata i els deia: “Ché, prova!”, i així és com va néixer el Tío Ché. Actualment s’hi continuen preparant delícies valencianes i s’ha convertit en un negoci de referència al Poblenou i en un punt de trobada per a la gent del barri.
8. Farmàcia Guinart
Carrer Gran de Sant Andreu, 306
Quan Sant Andreu encara era una vila, un home valencià que es deia Anselm Guinart va deixar Sueca per venir a estudiar i l’any 1896 va fundar una farmàcia: la Farmàcia Guinart. Situada al cor de Sant Andreu, és un petit negoci d’estil modernista que des del segle XIX està regentada per la mateixa família Guinart.
9. Gèneres de Punt La Torre
Plaça de la Universitat, 4
L’Artemi Carreras regenta un negoci que va ser fundat pel seu avi, Daniel Carreras, l’any 1900. Gèneres de Punt La Torre és la cantonada de la roba interior per excel·lència de Barcelona, un negoci on es venen calces, calçotets i samarretes de tota mena fabricats sobretot amb materials naturals com el cotó, la llana o la seda. L’èxit de la botiga rau en l’atenció i el tracte cap al client, que ja forma part de la tradició familiar i del negoci.
10. Editorial Boileau
Carrer de Provença, 287
Alessio Boileau Bernasconi va venir de Milà a Barcelona per fer de gravador de partitures musicals. L’any 1913 va fundar l’Editorial de Música Boileau i, 26 anys més tard, la botiga de llibres que s’editaven al mateix local. Actualment, lligada encara a la família Boileau, és l’editorial musical més antiga d’Espanya i és coneguda per tots els amants i professionals de la música.