L’artista ampurdanés Salvador Dalí va pronunciar una conferència polèmica el 22 de març de l’any 1930 a la biblioteca del Palau Savassona, seu de l’Ateneu Barcelonès. Un discurs que va significar el trencament del pintor amb la cultura barcelonina dominant.

La conferència provocadora de Dalí

Alguns documents de l’època expliquen l’escàndol que va provocar les paraules de Dalí quan va carregar contra Àngel Guimerà, expresident de l’Ateneu, a qui va qualificar d’“immens putrefacte pelut”, ”pederasta” i “gran porc”. La conferència es va interrompre davant els insults  dels assistents i Dalí va haver de fugir per cames quan algunes persones volien agredir-lo. Una fugida que també va tenir la seva traducció en la vessant creativa del pintor que, a partir d’aquell moment, va cultivar espais artístics més internacionals.

L’antecedent del Manifest groc

Salvador Dalí , el periodista Lluís Montanyà i el crític d’art Sebastià Gasch van fer el Manifest groc, el document literari més important de l’avantguardisme català. Un escrit, que estava imprès en paper groc, amb un to sarcàstic i punyent contra el Noucentisme i fent una exaltació dels nous moviments d’avantguarda lligats al progrés dels avenços tècnics. L’escrit es burla dels intel·lectuals catalans conservadors i clàssics.