El capità Puig, un conegut aeronauta, va tenir un bon ensurt amb el seu globus aerostàtic, que es va resoldre gràcies a la intervenció d’uns nens de Sant Gervasi. Roser Messa, escriptora i historiadora, era una d’aquelles nenes i recorda els fets en primera persona.

La moda de les exhibicions de globus

L’afició pels globus aerostàtics va començar al segle XIX amb espectacles públics a la plaça de toros d’El Torín. Als anys 30 del segle XX, l’afició era molt gran. Josep Puig i Rocafort, el capità Puig, feia exhibicions cada diumenge al parc de Piscines i Esports, on es concentrava molta gent. Era un professional molt valorat i cobrava 1.200 pessetes per actuació, una xifra important per l’època.

El primer ensurt

En una d’aquestes exhibicions, el 24 de setembre del 1939, el capità es va enlairar i el seu globus es va quedar penjat al balcó d’una casa de Sant Gervasi, al carrer Prats de Molló número 9. Allà hi vivia la Roser Messa. La mare de la Roser i el seu germà, dos nens d’uns deu anys, el van socórrer i el van entrar a casa per tranquil·litzar-lo. Aquest cop, el capità Puig es va salvar.

El final del capità Puig

L’any 1941, però, el capità Puig no va tenir tanta sort. En una exhibició a la festa major de Sabadell, quan el globus estava a 700 metres d’altura, Puig va intentar pujar a un trapezi que tenia instal·lat per fer-hi unes cabrioles. Aleshores es va marejar, possiblement a conseqüència de la inhalació dels gasos del globus, i es va precipitar al buit, perdent la vida allà mateix.