La Barceloneta va tenir la primera plaça estable de la ciutat on, a part de curses de braus es feien espectacles ben curiosos.

També va ser la primera plaça de braus en què les ovacions del públic anaven acompanyades de música. Va acollir curses taurines però, també, esportius o circenses. Ara, de l’existència d’aquesta plaça, només en queden fotografies i quadres d’artistes de renom.

Revolta popular

El 25 de juliol del 1834 estava prevista una cursa de braus. Els toros mansos van provocar l’enuig d’un públic que ja venia amb ganes de protesta perquè els carlistes enfrontats a la reina Isabel havien matat part de la milícia a Reus.

Els presents van destrossar la plaça, van arrossegar el toro mort Rambla amunt, cridaven consignes contra el clergat i els militars i van cremar convents. Aquesta revolta va provocar la clausura d’El Torín durant 15 anys.

Globus i desaparicions

Un dels espectacles d’entreteniment eren els enlairament de globus aerostàtics. L’anècdota més destacada la va protagonitzar Jean-François Gravelet Blondin, que es va enlairar i mai més no va tornar. La seva companya, que era a plaça, el va buscar durant anys.

El Torín va començar a funcionar el 1834 i 100 anys després la van enderrocar. Els aficionats van haver de traslladar-se a la plaça de toros Arenas i La Monumental. Roser Messa, autora del llibre ‘Anecdotario de Barcelona’, ens explicava aquesta història.