La primera colla castellera de Barcelona va néixer a la de la Vila de Gràcia cap al 1850, creada per gent que venia de Valls i que van mantenir els colors de la seva bandera en el mocador. La colla que també era coneguda com a Xics de Barcelona, Xiquets de Barcelona o Xiquets de Valls assajava a la plaça del Raspall (abans plaça de la Igualtat), número 1.

La migració de la fil·loxera

Eren uns quaranta castelleres que provenien del camp de Tarragona i del Penedès que van arribar a Gràcia a buscar feina, arran de la crisi de la fil·loxera. S’havien quedat sense possibilitats de conrear la terra i van haver d’emigrar a la ciutat. Es reunien per practicar castells, activitat que en aquells moments no coneixia cap tradició més enllà de les comarques tarragonines. Aquest petit grup de persones va seguir en actiu, tot i que de manera intermitent fins a l’inici de la Guerra Civil.

En moments puntuals va arribar a descarregar castells de set i el pilar de cinc. L’any 1907 van participar a la diada de Sant Fèlix per la renúncia de la Colla Nova dels Xiquets de Valls. A Barcelona la frase “fer xiquets de Valls” vol dir fer castells.