L’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina ha donat el seu fons documental a l’Arxiu Municipal de Sant Martí. Són centenars de documents que expliquen la història de la zona, a cavall entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, sovint estigmatitzada. S’assegura, així, la preservació d’un relat social, construït pels veïns i veïnes i recollit per Josep Maria Monferrer, un pedagog i activista social i cultural de la zona.

Una donació per enfortir vincles entre la Mina i Barcelona

22 capses d’arxius diversos amb gairebé 600 fotografies a més de nombrosos cartells i revistes que expliquen la història de la Mina passen a formar part de l‘Arxiu Municipal de Sant Martí. El barri com el coneixem ara es va començar a formar a causa del reallotjament de veïns que vivien en zones de barraques, en alguns casos de l’entorn, com el que abans es coneixia amb el nom del Camp de la Bota.

El llibre d’actes duna escola del 1967 o un diccionari caló-castellà, alguns dels documents

Entre el material més rellevant hi ha el llibre d’actes dels alumnes de l’Escola Castell de les Quatre Torres que data del 1967 o els documents relacionats amb la filmació de la pel·lícula ‘Claroscuro’ sobre l’ensenyament i la vida al barri de la Mina. També hi ha un diccionari caló-castellà, fet pels veïns. Són documents generats pel barri que permeten explicar la història de la ciutat més enllà del relat oficial.

diccionari caló castellà arxiu camp bota
Diccionari caló-castellà generat pel veïnat, que ha passat a formar part de l’Arxiu Municipal de la Bota

El pedagog Josep Maria Monferrer ha treballat pràcticament 50 anys recopilant la història de la zona. Com a responsable de l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina espera que la donació serveixi per mostrar com és realment una de les parts amb més estigma de l’àrea metropolitana de Barcelona.

A la Mina hi ha molts problemes i hi ha molta gent bona i, per tant, fent públic tot això, d’alguna manera trenquem mites
Josep Maria Monferrer|Arxiu Històric del Camp de la Bota

Ara l’Arxiu Municipal de Sant Martí haurà de catalogar tota la documentació i digitalitzar-la amb l’objectiu d’obrir-la a la consulta del públic en general a partir del 2023.