A finals del segle XIX el doctor Salvador Andreu va idear una avinguda de luxe formada per mansions enjardinades per a la burgesia barcelonina: l’avinguda del Tibidabo. Per exemplificar el seu projecte de ciutat jardí de Sant Gervasi va fer construir a l’arquitecte Puig i Cadafalch una casa mostra al capdamunt del carrer. La torre va ser comprada per Lluís Muntadas, un dels enginyers del tramvia blau i el funicular del Tibidabo, que la va adquirir per 31.000 pessetes i va anomenar-la torre Muntadas.

Passat industrial

La família Muntadas van ser els primers veïns oficials de la urbanitzada avinguda del Tibidabo, tot i que anteriorment hi havien viscut pagesos. Els Muntadas provenien d’Igualada i van instal·lar-se a Sants, on van fundar La Espanya Industrial. Lluís Muntadas va ser enginyer industrial de la primera promoció de l’Escola a Barcelona i va crear l’empresa Indústria Elèctrica Espanyola que, més tard, es fusionaria amb Siemens.

Lluís Muntadas venia amb el cotxe de cavalls a visitar l’obra del tramvia. Es va enamorar de la casa i la va comprar per 31.000 pessetes
Juli Nadal, besnet de Lluís Muntadas

La casa mostra de l’avinguda del Tibidabo

La torre, construïda el 1901, està inspirada en les masies catalanes, amb serigrafies florals i sostre ondulat. Encara s’hi conserven els vitralls i les reixes i elements decoratius de ferro forjat. Josep Puig i Cadafalch també en va dissenyar l’interior i el mobiliari, del qual ja no en queda gairebé res. Pel que fa al jardí de la casa, va ser dissenyat per Rubió i Tudurí.

Quatre generacions de Muntadas

Ens obra les portes a la finca en Juli Nadal, besnet de Lluís Muntadas, i de la quarta generació de la família que viu a la casa. “L’avinguda del Tibidabo va ser una novetat, apostar per un estil de vida, el que s’entenia per ciutat jardí, volia dir l’alçada i l’aire”, explica un dels copropietaris i inquilins. De fet, els carrers adjacents a l’avinguda del Tibidabo porten els noms dels propietaris de les cases com el carrer de Mas Yebra, de Roman Macaya o de Lluís Muntadas.

La torre Muntadas ha tingut diverses modificacions al llarg dels anys i actualment la que va ser una llar per a quatre persones amb una casa pel servei inclosa, ara està dividida en tres pisos. És una de les poques cases residencials que queda a l’avinguda, ja que moltes de les torres modernistes on va viure la burgesia catalana ara són consolats, escoles i centres mèdics.