Una revolta ciutadana va ser sufocada des del Castell de Montjuïc amb un bombardeig que ha passat a la història per les paraules del general que el va dirigir:

Pel bé d’Espanya, Barcelona ha de ser bombardejada cada 50 anys ”
Baldomero Espartero

Les revoltes contra el govern d’Espartero

El general Baldomero Espartero va ser regent d’Espanya entre el 1840 i el 1843. Va pujar al poder coincidint amb una crisi econòmica al sector cotoner català. Aquesta crisi va generar una sèrie de revoltes que se sumaven al conflicte obert entre el govern d’Espanya i el poble català. Espartero va plantejar la solució en forma d’ultimàtum: o es rendien, o els bombardejava.

El bombardeig

La milícia popular que s’havia creat no es va rendir i el 3 de desembre del 1842 va començar el bombardeig des del Castell de Montjuïc, que va durar 12 hores. Espartero es va desplaçar a Barcelona per dirigir personalment l’atac. En total, es van llançar 1.014 projectils i va destruir bona part del barri de la Barceloneta.

Els canons d’Espartero, convertits en lleons

Els vuit lleons que envolten l’estàtua de Colom es van fondre el 1887 amb bronze procedent de canons de Montjuïc, els que Baldomero Espartero i Prim va fer servir per bombardejar Barcelona el 1842 i el 1843.
Eren canons fora de servei, que ja havien estat substituïts per altres. Si es té en compte com eren els canons de l’època, s’estima que per fer els lleons haurien calgut entre 24 i 32 canons.

Ho va explicar Marina Troyano, guia del castell de Montjuïc, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.