A l’edifici que avui ocupa l’Hotel Miramar, un hotel de luxe a la muntanya de Montjuïc, hi havia els estudis de Televisió Espanyola a Catalunya, coneguts com els estudis de Miramar. Aquesta instal·lació es va inaugurar el 14 de juliol del 1959.

Irene Mir, pionera de TVE

Irene Mir, periodista pionera de Televisió Espanyola, explica com van ser els origens de la tele a Catalunya i la seva pròpia experiència personal d’aquells dies.

Mir recorda que va entrar a treballar a TVE Miramar el 1963, quan només tenia 17 anys. En aquella època ja treballava a la ràdio mentre estudiava. Un dia va llegir al diari que es buscaven locutores per Miramar i es va presentar al càsting. En una setmana, Ramón Solanes, cap de Programes aleshores, la va incorporar al seu equip.

Mir destaca la improvisació i la precarietat de la televisió d’aquella època. Al principi, feia de locutora de continuïtat. De tant en tant, l’emissió es tallava per motius tècnics i ella havia de sortir en directe a demanar disculpes als espectadors. Considera que el seu mestre va ser José Luis Barcelona, que després seria company de feina durant molts anys.

Mir va fer diversos programes, com ara ‘Salto a la fama‘. També va fer programes del cor, presentats amb Hilario López Millán. De fet, el seu va ser el primer programa del cor de la televisió a Espanya. En conserva un gran record i remarca que en aquella època, aquesta mena de programes eren molt més innocents que els actuals, sobretot per la manca de llibertat.

D’entre les moltes anècdotes que atresora, en recorda especialment una que va passar el cap d’any des de principis dels 70. Aquell dia, els artistes convidats i els conductors del programa van acabar ballant la conga pel plató de manera improvisada.

Amb el temps, Mir va fer el salt a informatius, on va estar 10 anys. Recorda que en aquella època no existia el teleapuntador i tot es llegia del paper. De tant en tant, apareixia un guionista en mig del directe amb la darrera hora escrita en un full de paper a mà i calia tenir prou sang freda per sortir-se’n.

El català, prohibit

Mir recorda que quan va entrar a TVE estava prohibit parlar català, fins i tot entre els companys o amb els familiars. El motiu, evitar que agafessin accent. Cap a la dècada dels 70, es va començar a fer l’Informatiu Migdia en català. A partir d’aquell moment, els treballadors es van poder expressar en català sense problemes.

El 27 de juny del 1983, es va traslladar la producció de TVE de Catalunya als estudis de Sant Cugat.