Al la cantonada del carrer Gran de Sant Andreu amb Sócrates es troba la coneguda popularment com la casa de la bomba. L’historiador Pau Vinyes i Roig ens explica com el 1843 va haver-hi una revolta progressista contra el govern del general Espartero. La Jamància va ser una de les primeres revolucions modernes de l’estat espanyol contra el règim liberal. Duia aquest nom perquè molts soldats s’apuntaven per poder “jalar”.

La Jamància a Sant Andreu

La revolta va ser sonada al Sant Andreu. L’onze de setembre del 1843, les campanes van sonar i el poble es va preparar per la defensa. Un dels protagonistes va ser el general Prim, que aleshores era brigadier i que s’havia rebel·lat contra Espartero, amb el suport de Barcelona, però Prim va decebre els revoltats, bombardejant el poble de Sant Andreu per sufocar la revolta.

Atac des de la masia de cal Borni

Prim se situa a l’antiga masia de cal Borni, que actualment és l’Escola Turó Blau, que va ser un punt d’entrada significatiu d’entrada a Barcelona. Des d’aquesta masia es va bombardejar al poble. Per entendre com el casquet de la bomba va arribar a incrustar-se a la casa del carrer de Sócrates, l’historiador Pau Vinyes i Roig explica que aquesta zona estava despoblada. De fet, no es va començar a edificar fins a finals del segle XIX en un espai que es coneixia com les cases noves.

Un casquet que ha sobreviscut

En aquest edifici hi havia can Aresté, després la cansaladeria Bové i ara la cansaladeria Puig. No s’ha trobat cap documentació per saber on va caure a la façana o en una altra part de la casa.

El propietari de la finca va tenir l’encert de preservar el casquet de la bomba que ara es pot veure a la façana i que recorda aquells fets històrics.