Sortida de sol 03/07/19

Des d’uns 16 dies abans del solstici d’estiu, el 21 de juny, i fins a 16 dies després (diumenge, 7 de juliol) el sol surt cada matí darrere del cap de Tossa de Mar i és ben visible des de Montjuïc. Per gaudir d’aquesta visió en directe caldrà matinar una mica: el sol sortirà exactament a les 6.25 h dissabte i 6.25 h diumenge.

A partir de la setmana vinent el sol tornarà a sortir damunt del mar, ho farà cada cop més cap al sud fins al dia del solstici d’hivern, que sortirà gairebé cap al sud-est, a uns 121 º. Actualment surt més aviat cap al nord-est, a 58º.

Algunes dades geogràfiques

El cap de Tossa correspon a l’extrem més punxegut de la Costa Brava que es pot albirar des de la capital catalana, ja que, més cap al nord, el contorn del litoral gironí s’endinsa cap a l’interior i es fa invisible des de casa nostra. La distància entre Montjuïc i Tossa de Mar és de 76 quilòmetres en línia recta. El cap de Tossa es troba a 56 metres d’altura sobre el nivell del mar.

Aquest cap de setmana serà el millor moment per immortalitzar la silueta del cap de Tossa eclipsant el disc solar en el moment en què comenci a sortir per l’horitzó, sempre que els núvols baixos ho permetin, ja que aquest cap de setmana se’n formaran en molts trams del litoral central.

Sortida de sol darrere de terra ferma

Aquest dimecres, 3 de juliol, la càmera de betevé instal·lada al Castell de Montjuïc ha copsat la sortida de sol i el disc solar fregant part de la carena del turó de Tossa. Diumenge serà el darrer dia de l’any que el sol surt darrere de superfície terrestre i a partir de dilluns ho farà sobre del mar.

La ciutat de Barcelona es veu des de Tossa a l’inici del solstici d’hivern

Des de Barcelona veiem Tossa de Mar pels volts del solstici d’estiu, però des de Tossa es veu la capital catalana els dies propers al solstici d’hivern, al desembre.

Marc Bret, fotògraf i especialista en fotografia de llunyania, ha immortalitzat diverses vegades aquesta idíl·lica estampa tant des de Barcelona com des de Tossa de Mar. El fotògraf va parlar-ne a ‘El matí de Barcelona’ i va explicar que uns dies abans i després del solstici d’hivern es pot veure la silueta de Montjuïc i de les Torres Mapfre des de Tossa de Mar. Bret també ha aconseguit immortalitzar el contorn dels Alps des dels Pirineus, concretament des del pic de Finestrelles (el Ripollès), des d’una distància de 443 km. Aquesta va ser, possiblement, la distància més màxima immortalitzada mai per una càmera fotogràfica a tot el món. També ha capturat varies vegades la silueta de la serra de Tramuntana, Mallorca, des de la ciutat.