Al carrer de Baluard de la Barceloneta, a tocar de la plaça del Poeta Boscà, també coneguda com la plaça del mercat, hi ha una figura que penja de la paret i que passa desapercebuda als passejants. Es tracta del Negre de la Riba, la figura del mascaró de proa d’un vaixell que va passar d’atemorir els nens de la Barceloneta a convertir-se en un dels emblemes del barri.

Del vaixell a la taverna

El vaixell que lluïa el Negre de la Riba va arribar al port de Barcelona el 1860. Possiblement fos un bergantí anomenat Indio, construït el 1849. Aquest bergantí va ser desballestat i un boter del barri de la Barceloneta, en Francesc Bonjoch, va adquirir les restes del vaixell per fer-ne botes per transportar aigua. El mascaró del vaixell, la figura del negre, el va penjar a l’entrada d’una taverna de mariners de la seva propietat. El color fosc de la fusta, a causa d’un incendi, i el fet d’estar al moll de la Riba, va fer que la figura fos batejada com el Negre de la Riba. Entre els veïns, el Negre de la Riba era conegut com el Papus, un personatge que atemoria la mainada.

Amb la reforma del moll de la Riba, totes les tavernes de mariners van anar a terra i Bonjoch va traslladar la figura del Negre a un magatzem que tenia al barri, prop de la plaça de toros del Torí.

El Negre, al Carmel

A principis del segle XX, Josep Moragas en va adquirir la figura per posar-la en una de les façanes de la seva torre del Carmel, al passeig del Cementiri, 236, amb un rètol en què deia: “El renombrado Negro de la Riba”. Molts veïns de la Barceloneta pujaven fins al Carmel per tornar a veure la famosa figura.

Els hereus de Moragas, els germans Pla, van donar la figura al Museu Marítim de Barcelona. L’any 2003, coincidint amb el 250 aniversari de la creació de la Barceloneta, uns artesans del barri van fer una rèplica del Negre de la Riba amb fibra de vidre i la van penjar al lloc on és avui. La figura original segueix al museu, a la sala de mascarons.

L’autèntica identitat del Negre de la Riba

El restauradors del Museu Marítim han descobert que la figura del Negre de la Riba no representa un africà, sinó un indi iroquès d’Amèrica del Nord, amb els cabells tallats en cresta, botes de pell i buirac a l’esquena.

Ho va explicar Juanjo Martínez, guia de ‘Barcelona, Món Barcino’, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.