Un grup de nois del barri de les Corts es van aficionar a l’esport que practicaven uns estudiants cubans i van crear el primer equip de beisbol de Barcelona. Avui, el Camp Municipal de Beisbol Carlos Pérez de Rozas, al carrer Pierre de Coubertin número 19, a l’anella olímpica de Barcelona, constata que el beisbol és un esport ben viu a la ciutat.

Agustí Peris de Vargas

El beisbol va arribar a Barcelona al voltant del 1900 gràcies als mariners del continent americà que arribaven al port. El pioner d’aquest esport a la ciutat va ser Agustí Peris de Vargas, d’origen cubà. Va arribar a Barcelona amb la seva família i va crear dos equips, l’Antiguo i el Moderno. Van ser, alhora, el germen de la federació catalana.

El club Hèrcules

L’Escola Industrial va ser una de les primeres instal·lacions a rebre un partit de beisbol. Un cop el beisbol es va instal·lar a Barcelona, es van crear molt clubs. Un dels més importants va ser el Club Beisbol l’Hèrcules, fundat el 1940 al barri de Les Corts. Van conèixer l’esport gràcies a uns cubans que estudiaven medicina a l’Hospital Clínic i que jugaven habitualment al camp de la Granja, on avui hi ha la plaça de Francesc Macià. Van aprendre veient-los jugar i practicant pel seu compte.

Els jugadors es reunien en un bar al carrer de París que es deia Ca l’Isisdre i que era freqüentat pel periodista Carlos Pérez de Rozas i per Ramon Dimas, un fotògraf del “Dicen”, que es van aficionar al beisbol. Tots dos van decidir crear un equip i van decidir posar-li Hèrcules de Les Corts perquè era el barri on eren. Redon recorda quan l’Hèrcules va quedar campió d’Europa el 1955.

Gràcies a aquell triomf, els van convidar a jugar un torneig als EEUU, com ell mateix diu, “un campionat del món però de segona”. Hi havia equips com Japó, Hawaii, Honolulu o Mèxic. Radon també explica que malgrat els triomfs, els jugadors mai no van guanyar un duro. Al contrari: havien de dur diners de butxaca per les despeses ordinàries. Tot i això, Radon està agraït al beisbol perquè a través d’aquest esport ha pogut conèixer món.

Dos clubs a Barcelona

El beisbol en general, i en particular a casa nostra, va tenir una gran oportunitat als jocs olímpics de Barcelona perquè va ser considerat esport olímpic per primer cop. Va ser aleshores quan es va crear l’Estadi Municipal Carlos Pérez de Rozas, a l’anella olímpica, com a camp d’entrenament. Després s’hi han celebrat grans esdeveniments, com el mundial de 2009, l’europeu de 2007 i algunes final four europees.

Avui, a Barcelona, l’afició es reuneix en dos clubs: el Club Beisbol Barcelona i el Club de Beisbol i Softbol Barcino. El beisbol i el softbol femení també tenen molta força i cada cap de setmana se’n celebren competicions. Ens ho explicava Antonio Redon, nascut el 1930 i jugador de l’Hèrcules durant trenta anys, explica com van començar a jugar al beisbol ell i altres nois del barri.