La FIFA feia en aquella època un congrés anual, i aquell any va reunir-se a Barcelona perquè s’hi estava fent amb molt d’èxit l’Exposició Universal. Es va triar l’Uruguai per celebrar-hi la primera edició i Espanya no hi va anar

La reunió va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament, abans coneguda com a Sala de la Reina Regent. En aquella reunió es va decidir organitzar un campionat mundial de futbol aprofitant l’èxit d’aquest esport als Jocs Olímpics. També es va decidir ampliar el nombre de països afiliats, 23 en aquell moment, admetent, entre d’altres, Mèxic, el Japó o Islàndia.

La candidatura de l’Uruguai com a organitzadora d’aquest primer Mundial es va imposar per diverses qüestions: havia guanyat les dues darreres competicions olímpiques; el 1930 va ser el centenari de la independència del país, i la seva proposta organitzativa i econòmica era insuperable.

A l’hora de la veritat, només quatre seleccions europees es van atrevir a fer el dur viatge en vaixell a través de l’atlàntic per anar a l’Uruguai: França, Iugoslàvia, Bèlgica i Romania. L’absència d’Espanya va ser fortament criticada.