Barcelona ha estat al llarg de la seva història una ciutat pionera de l’esport. Durant el segle XX, ha esdevingut el punt d’entrada a l’estat de moltes de les noves modalitats esportives que s’han anat creant i reglamentant: bàsquet, beisbol, waterpolo, etc. Alhora, ha batut rècords i establert marques en l’organització d’esdeveniments, com ara les curses de cotxes o els combats de boxa. Però encara és més destacable el fet que Barcelona ha estat capdavantera en la introducció de l’esport femení, un assoliment temporalment tallat pel franquisme, com tants d’altres. Aquestes són algunes de les fites esportives.

1 El primer campió olímpic barceloní

La història olímpica de Barcelona comença amb el nom de Luci Minici Natal. Era fill d’un senador romà que vivia a Barcino amb molt bona posició social. A l’edat de 32 anys, l’any 129, Luci Minici va decidir participar en l’Olimpíada o Jocs Hel·lènics de Grècia. Ell, o més aviat el conductor de quadrigues que corria per ell, va guanyar la 227 Olimpíada. Va ser el primer campió olímpic barceloní.

2 Els primers equips de beisbol

El beisbol va arribar a Espanya a través de Barcelona al voltant del 1900, gràcies als mariners del continent americà que arribaven al port. El pioner d’aquest esport a la ciutat va ser Agustí Peris de Vargas, d’origen cubà. Vargas va arribar a Barcelona amb la seva família i va crear dos equips, l’Antiguo i el Moderno. Van ser, alhora, el germen de la Federació Catalana. Des d’aleshores, Barcelona també juga a beisbol

3 El primer gimnasta a desbancar els soviètics

Joaquim Blume va ser el primer gimnasta que va discutir l’hegemonia dels atletes del bloc soviètic, que en aquella època dominaven Europa. Era l’any 1952 i va aconseguir desbancar del primer lloc el millor gimnasta del moment, el soviètic Titov. Les primeres piruetes de Joquim Blume van ser a la Vila de Gràcia.

4 La primera marató popular

L’any 1978, Ramon Oliu va impulsar la primera marató popular de l’estat, que es va fer a Palafrugell per manca de permisos a Barcelona. En aquella època, només es feia una marató anual a tot l’estat i era per a corredors federats. Dos anys després, el 1980, Oliu va impulsar la Marató de Barcelona.

5 El primer partit de waterpolo masculí

El primer partit de waterpolo es va jugar a la Barceloneta, organitzat pel Club Natació Barcelona, al mig del mar. Es va celebrar l’any 1908 entre dos equips formats per l’ocasió: els Blaus i els Blancs. El resultat va ser d’empat a 2.

6 El primer equip femení de futbol

El primer equip de futbol femení de l’estat va ser l’Spanish Girls Club. El primer partit es va jugar el 9 de juny del 1914, al camp del carrer de Muntaner amb Londres i Casanova. El van jugar les Spanish Girls entre elles, perquè no hi havia més dones que practiquessin el futbol i cap equip d’homes no s’hi va voler enfrontar. Van crear dos equips: el Giralda i el Montserrat, amb victòria de les primeres per 2-1.

7 El primer equip de futbol masculí

Joan Gamper va fundar el FC Barcelona després de ser rebutjat pel Futbol Club Català, el primer club no oficial de la ciutat. El Català es va crear abans que el Barça, però es va registrar després. A la zona delimitada pels carrers de Modolell, Reina Victòria, Vallmajor i Valero hi havia el velòdrom de la Bonanova, on es van fer els primers partits de futbol a Barcelona.

8 El primer partit masculí de bàsquet

El primer partit de bàsquet de l’estat espanyol es va disputar el 8 de desembre del 1922. Va tenir lloc al camp de futbol del Club Esportiu Europa, situat a l’illa de cases entre els carrers de Sicília, Sardenya, Indústria i Claret. Es van enfrontar l’Europa i el Club Esportiu Laietà, i el resultat final va ser de 8 a 2 favorable als locals. 8-2, el resultat del primer partit de bàsquet.

9 El primer partit de bàsquet femení

El 1928 es va crear el Club Femení d’Esports de Barcelona. Va ser el primer centre esportiu exclusiu per a dones. Tenia com a objectiu proporcionar un espai a les dones on formar-se íntegrament, tant en l’aspecte físic com en l’intel·lectual, alhora que volia ser un espai de lleure. Va ser el pioner del basquetbol femení i el primer partit es va jugar a les instal·lacions que avui ocupa el Club Tenis Barcino.

10 La primera cursa d’automòbils

El circuit del Parc de la Ciutadella va ser l’escenari de la primera cursa d’automòbils de l’estat en què els cotxes sortien en grup i no en intervals de temps. Aquesta primera cursa es va celebrar el 24 de setembre del 1899, amb motiu de les Festes de la Mercè, i la va organitzar un grup d’aficionats de la ciutat. A més de la cursa de cotxes, n’hi va haver una de bicicletes i una altra de motocicletes.

11 El primer circuit de F1

L’any 1951 es va celebrar al circuit de la Diagonal la primera cursa de Fórmula 1 de l’estat puntuable per al campionat del món. Juan Manuel Fangio va resultar vencedor i es va proclamar campió del món. Es considera Pedralbes, el circuit pioner de la F1.

12 El combat de boxa més multitudinari

Als anys 30, la boxa aixecava passions. Era l’època daurada de la boxa. El novembre del 1930, més de 65.000 espectadors es van congregar a l’estadi de Montjuïc per presenciar un combat mític. Va ser el més multitudinari que s’hagi celebrat mai a Espanya. El combat va enfrontar l’italià Primo Carnera i Paulino Uzcudun, dos pesos pesants dels més destacats del panorama mundial.

13 Els orígens de la natació sincronitzada

Cèsar Villegas, president del CN Kallípolis, va ser el gran impulsor de la natació sincronitzada. La va conèixer quan anava al Club Natació Barcelona, el primer lloc on es va practicar, quan encara no exisita ni un reglament. En deien ballet aquàtic. La natació sincronitzada ja reglamentada va començar a l’estat espanyol l’any 1958, a la piscina de Can Caralleu.