El primer partit de futbol femení de l’estat espanyol el van disputar les Spanish Girls el 9 de juny del 1914, al camp del carrer de Muntaner amb Londres i Casanova, conegut popularment com “el camp de les faves”.

En aquest camp, hi va jugar a principis de segle el Futbol Club Barcelona. Després, es va reconvertir en velòdrom. Entre el 1911 i el 1923, va ser el camp oficial de l’Espanyol fins que es va traslladar a Sarrià.

El partit

El primer partit de dones el van jugar les Spanish Girls Club entre elles, perquè no n’hi havia més que practiquessin el futbol i cap equip d’homes no s’hi va voler enfrontar. Van crear dos equips: el Giralda i el Montserrat, amb victòria de les primeres per 2-1. El matx va tenir polèmica més enllà del joc perquè l’entrenador, Paco Bru, va voler que les jugadores es dutxessin i que no portessin roba gaire sofisticada sota l’equipació esportiva. Els pares, els marits i els germans de les jugadores no ho van acceptar de bon grat, perquè temien que allò convertís les seves dones en homenots.

Els beneficis del partit es van destinar a la Federació Femenina contra la Tuberculosi i va ser presidit pel capità general de Catalunya, César del Villar.

Crítiques masclistes a la premsa

La premsa de l’endemà va deixar de banda la informació esportiva i es va centrar en l’aspecte físic de les jugadores i en la roba que duien. També van aprofitar per criticar l’entrenador, que no els havia ensenyat a fer “allò que podien fer”, més aviat poc a ulls dels periodistes. Val a dir que Bru, l’entrenador, es va oferir de manera voluntària per entrenar les noies quan el primer entrenador que van tenir ho va deixar cansat per la poca resistència als cops de les jugadores. Bru va ser jugador del Barça, l’Espanyol i àrbitre. El 1920 va ser el primer seleccionador d’Espanya que va guanyar la medalla de plata dels Jocs d’Amberes.

Les Spanish Girls, de gira

Malgrat les crítiques inicials de la premsa, quan les Spanish Girls van sortir de Barcelona per anar a Sabadell per jugar el tercer partit, van ser molt ben tractades pel públic i, fins i tot, van rebre rams de flors. Després del partit de Sabadell, van jugar a Mataró i, de nou, a Barcelona.El primer club de futbol masculí de Barcelona

Després d’aquesta sèrie d’enfrontaments, la premsa va criticar durament el nivell futbolístic de les noies i va dir que el futbol era antinatural per a elles i que mai no arribarien al nivell òptim. Alguna crítica més condescendent va dir que si seguien millorant, podrien arribar a jugar contra els infantils.

Malgrat les crítiques, la gira de les Spanish Girls va seguir. Van anar a Reus i, posteriorment, tenien previst anar als Sanfermines de Pamplona i  seguir pel sud de França, però l’esclat de la Primera Guerra Mundial ho va esguerrar tot. Les Spanish Girls Club es va desfer i el futbol femení no va tornar a Barcelona fins al 1923, 10 anys després.