Luci Minici Natal va ser el primer campió olímpic barceloní. Era fill d’un senador que vivia a Bàrcino amb molt bona posició social. Va fer carrera política a Roma i va arribar a ser cònsol de Líbia. Pere Portabella, autor d'”Històries de can fanga”, en va explicar la història en aquest capítol del “Va passar aquí” el setembre de 2017.

Preparant els jocs

A l’edat de 32 anys, l’any 129, Luci Minici va decidir participar en l’Olimpíada o Jocs Hel·lènics de Grècia. Va abandonar Bàrcino i es va traslladar a Tàrraco, on se celebraven unes curses de quadrigues classificatòries pels Jocs Olímpics. Per guanyar la cursa, Luci Minici va contractar el millor conductor de quàdrigues perquè participés en nom seu, ja que les persones de bona posició no baixaven a l’arena del circ, sinó que feien lluitar els seus esclaus.

Una victòria… del seu esclau!

El conductor de Luci va guanyar la cursa i, per tant, es va classificar per anar a Grècia. Allà hi ha una inscripció que recorda la gesta: “Luci Minici, natural de Barcelona, va guanyar la 227 Olimpíada”. Del conductor de la quàdriga no en diu res.