Del gener a l’octubre, a Catalunya han mort vuit dones per violència masclista, una de les quals tenia 17 anys i, per tant, era menor d’edat. Són dades dels Mossos d’Esquadra que han fet públiques aquest dilluns coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les dones. 

Set de les víctimes mortals d’aquest any tenien entre 41 i 50 anys. Dues havien interposat denúncia prèvia i una tenia una ordre judicial de protecció vigent. Pel que fa als agressors d’aquests vuit casos mortals, la policia en va detenir set. Un dels autors es va suïcidar.

En total, en els primers 10 mesos de l’any, els Mossos han atès 11.987 dones víctimes de violència masclista, 696 de les quals eren menors d’edat. En el mateix període de l’any passat, hi va haver 96 víctimes menors més.

4.538 homes detinguts

Fins ara aquest any, els Mossos d’Esquadra han arrestat 4.538 homes acusats de violència masclista, 113 més que el 2018. D’entre els detinguts, que en termes generals tenen entre 31 i 40 anys, 19 són menors d’edat. L’any passat van arrestar sis menors més acusats d’aquest tipus de delicte contra les dones.

Pel que fa a les denúncies, en total els Mossos d’Esquadra han rebut 11.103 denúncies per violència masclista, una xifra semblant a la de l’any passat, ja que representa un 1,5 % d’increment. Entre aquest augment, cal destacar sobretot els delictes d’homicidi en grau de temptativa, que han passat de 16 a 23 -set casos més-, i els abusos sexuals, que també han pujat de 28 a 40 -12 més-.

El més denunciat: els maltractaments

Dins la violència masclista, es poden donar diferents situacions, tot i que, segons els Mossos d’Esquadra, el delicte més denunciat són els maltractaments en l’àmbit de la llar, que representen el 38,8 % de tots els fets delictius.

Entre les altres tipologies, hi ha la violència psicològica, és a dir, les amenaces, les coaccions o les vexacions, que representen el 52,4 % del total; la violència física, com les lesions lleus i greus i les temptatives d’homicidi, que són el 40,6 %, i la ciberviolència, que té a veure amb les noves tecnologies i les xarxes socials i que poden dur, per exemple, a la revelació de secrets. Aquesta tipologia representa el 3,7 % i, finalment, la violència sexual, que és el 3,3 % del total.

Els Mossos protegeixen 100 dones

La policia, a través dels Grups d’Atenció a la Víctima (GAV), protegeix 100 dones que tenen un risc entre mitjà i molt d’alt que el seu agressor pugui acabar amb la seva vida. Pel que fa a les sol·licituds, els Mossos han rebut aquest 2019 7.870 peticions, un 1,4 % més que l’any passat.

La major part de les víctimes que denuncien violència masclista tenen entre 31 i 40 anys, igual que els seus agressors. D’aquestes, aquest 2019 el 5,8 % són menors d’edat, al voltant dels 17 anys.