Concentració ICAB contra la violència de gènere

L’Il·lustre Col·legi d’Alvocats de Barcelona (ICAB) ha reivindicat aquest dilluns que s’implementi el pacte d’Estat sobre la violència envers les dones i ha demanat la incorporació del Conveni d’Istanbul a la legislació espanyola. Creu que només així es garantirà una formació especialitzada i amb perspectiva de gènere als professionals que intervenen en els procediments sobre violència masclista i s’eliminaran les diferències que, expliquen, hi ha actualment entre les diferents comunitats autònomes.

Assistència jurídica gratuïta abans de la denúncia

L’ICAB també ha destacat la importància que les víctimes de violència masclista estiguin acompanyades ja des d’abans d’interposar la denúncia, i proposa que tinguin l’assessorament d’un advocat.

Segons els Mossos d’Esquadra, en els 10 primers mesos de l’any han pujat les denúncies de violència masclista. En total, la policia protegeix diàriament 100 dones que estan entre un risc mitjà o molt alt de ser assassinades.

Millorar la valoració de riscos

Finalment, en el manifest també s’ha fet incidència en la necessitat de millorar la valoració de riscos per poder prendre les mesures de protecció que cada cas necessiti. L’ICAB sustenta aquesta petició en les dades facilitades per la Delegació del Govern, segons les quals un 21 % de les dones mortes per violència masclista a l’estat havien interposat denúncia prèvia.

Del total de 51 víctimes, cinc havien demanat mesures cautelars, que s’havien aplicat en quatre casos, però que no es van respectar. A Catalunya, el percentatge d’ordres de protecció en relació amb les denúncies presentades és del 25,31 %.