La terrassa del Casal Municipal de Gent Gran Josep Trueta, al barri del Raval, és ara també un hort comunitari. La iniciativa vol ampliar i millorar les relacions socials dels que s’encarreguen de l’hort a l’hora que promou la salut mental i els hàbits saludables. Sorgit d’un procés comunitari de l’àmbit de salut del Raval té el suport de la Fundació Tot Raval,  l’Obra Social la Caixa, el districte de Ciutat Vella, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i altres entitats del barri.

Un hort singular

 24 persones amb perfils diversos i provinents de sis entitats del Raval s’encarreguen, de dilluns a divendres, de tirar endavant aquest hort comunitari. Cada taula té tres encarregats, els quals s’han apuntat al projecte per raons diferents. La Rosanna Avery explica que “m’agrada fer moltes coses, aprendre coses noves i col·laborar si puc. Per això vinc aquí”. Per en Francesc Cristòfol, tenir cura de l’hort és important “perquè és una cosa que m’agrada i, a més, també puc contactar amb més persones del barri“.

Collita de productes i de vivències

Els beneficis de fer de pagès van més enllà de la collita de fruites i hortalisses. L’Israel Márquez, com a terapeuta ocupacional del Servei de Rehabilitació Sant Joan de Déu, creu que “venir a l’hort no és simplement treballar temes d’alimentació i aprendre com funciona, aquí també es treballen les relacions que es poden formar entre les persones de les diferents entitats”.

Fruit d’un projecte comunitari

L’hort, tal com explica la Carmen Fuertes, tècnica de salut de la Fundació Tot Raval, és fruit d’un procés comunitari de l’àmbit de salut del barri. “Els objectius són promoure la salut mental, enfortir les xarxes socials i millorar els hàbits saludables“.

L’hort, ubicat a la terrassa del Casal Municipal de Gent Gran Josep Trueta, és la part visible d’un projecte més ampli. Els usuaris  fan altres activitats de manera conjunta com sortides culturals que contribueixen a enfortir les relacions socials.