Unes 10.000 persones han participat en la manifestació del 25 de novembre a Barcelona de rebuig a la violència masclista amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra cada 25 de novembre. La marxa ha tenyit de lila el passeig de Gràcia des de les 18.30 h i ha avançat fins a la plaça de Catalunya, on se n’ha fet l’acte final. La convocatòria l’han fet diverses entitats feministes de la ciutat, liderades per Ca la Dona i Novembre Feminista.

Durant la marxa, els manifestants —dones i homes— han fet sentir diversos clams feministes com “No és no, i la resta és violació”, “Els carrers seran feministes”, “Disculpeu les molèsties però ens estan assassinant” i “Visca la lluita feminista”.

L’acte central, a la plaça de Catalunya

La manifestació ha sortit dels Jardinets de Gràcia i ha arribat cap a les vuit del vespre d’aquest dilluns a la plaça de Catalunya. Allà s’ha fet l’acte final de la mobilització, fet exclusivament per dones i on activistes feministes hi han llegit el manifest.

Les conductores han estat la periodista i actriu Júlia Bertran i l’enginyera química i professora de twerk-booty dance Ana Chinchilla. Durant l’acte s’ha projectat un vídeo amb els testimonis de diverses dones que han alçat la veu contra la violència masclista: l’escriptora Brigitte Valsallo, l’advocada penalista Carla Vall, l’activista social Carmen Juares, la membre de Novembre Feminista Dolo Pulido, Linda Porn i Ana, portaveu de la campanya “8 mil motius”, com a resposta a la repressió contra la protestes del 8 de març del 2019.

El manifest reclama “l’autoorganització feminista”

El manifest ha fet una crida a l’autoorganització feminista, com a resposta a les violències patriarcals que afecten totes les dones. El text, que també han fet públic al seu web, denuncia que tots els tipus de violència que pateixen les dones no són fets aïllats sinó que són fruit d’un “mandat patriarcal basat en les desiguals relacions de poder”.

Per això, reclamen a totes les institucions públiques que posin l’accent en la prevenció de les violències i la recuperació de les dones que les han viscudes.

Cartells reivindicatius a la manifestació del 25 de novembre

Educació afectiva i sexual

També reclamen una educació afectiva i sexual que canviï el model de masculinitat imperant. En la cerca d’una solució apunten a la responsabilitat de les institucions, dels mitjans de comunicació i de la justícia.

Institucions, entitats i sindicats també surten al carrer

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, l’Ajuntament de Barcelona també ha fet pública una campanya per implicar els homes en la lluita contra la violència masclista.

A banda, aquest dilluns al matí representants del govern català, el consistori i la Diputació també han condemnat la violència de gènere amb un minut de silenci a la plaça de Sant Jaume. També han sortit al carrer els sindicats CCOO i UGT, que han denunciat l’assetjament sexual a les dones treballadores en el lloc de feina.

100 dones, en risc de ser assassinades

Els Mossos han informat que protegeixen 100 dones que estan en risc de ser assassinades a Catalunya. Totes presenten un risc molt alt i per això tenen vigilància i acompanyaments policials permanents.

El Col·legi de l’Advocacia ha demanat que les víctimes tinguin un advocat abans de fer la denúncia i també reclama que s’implementi el pacte d’estat sobre la violència de gènere.

Per què el 25 de novembre?

El 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va escollir el 25 de novembre per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones coincidint amb l’aniversari de l’assassinat de les germanes Mirabal. Es tracta de tres activistes de la República Dominicana que van morir assassinades pel règim del dictador Trujillo quan es dirigien a la presó a veure els seus marits, també activistes contra el règim.