El nombre de víctimes d’agressions sexuals ateses a l’Hospital Clínic és clarament ascendent cada any que passa. Aquest centre hospitalari de referència pel que fa a l’atenció d’aquest tipus de violència estima que durant el 2019 s’hauran atès 475 víctimes, 24 més que l’any anterior. Malgrat aquesta dada, que no para de pujar des del 2015, el Clínic en fa una lectura positiva. Teresa Echeverría, coordinadora del torn de nit d’Urgències, ha afirmat aquest divendres en roda de premsa que cada vegada “hi ha més dones que sol·liciten atenció mèdica perquè saben que seran ben ateses“. Echeverría ha explicat que les víctimes marxen amb un telèfon al qual poden trucar, que els trucaran per fer-ne un seguiment”, i sabent que poden venir “cada dia de 15 a 16 h i que algú les atendrà”.
Tendència a la baixa de la intenció de denunciar
La intenció de denunciar per part de les víctimes presenta en canvi una tendència descendent. En cinc anys han baixat un 31 %. Segons Alba Vergés, consellera de Salut, aquest fet respon que les víctimes detecten que “hauran de passar una odissea social que les revictimitzarà i no les creurà”. Lluïsa García Esteve, psiquiatra del Clínic, assegura que els arguments que les víctimes addueixen són la vergonya i la voluntat d’evitar que se sàpiga que han patit una agressió sexual. A aquests motius, cal afegir-n’hi d’econòmics, ja que tot el procés judicial comporta despeses.
La violència emmalalteix
El 68 % de les agressions sexuals ateses a l’Hospital Clínic són violacions. Lluïsa García Esteve, psiquiatra del Clínic, assegura que les víctimes d’una violació pateixen un “impacte sobre el sistema nerviós central que el desorganitza”. Això, segons García Esteve, pot contribuir més tard a patir un trastorn d’estrès posttraumàtic, un episodi de depressió major o la dificultat per controlar l’ansietat. Per això el centre ha remarcat la importància de formar part dels programes de seguiment i ha explicat que pot allargar-se de sis mesos a tres anys.
Tots els agressors són homes
L’Hospital Clínic assegura que el 100 % dels agressors són homes. Pel que fa a les víctimes, la majoria de les agressions sexuals les pateixen les dones (85 %). Més de la meitat de les víctimes són joves menors de 25 anys (el 55 %) i estrangeres (el 52 %).
De les dades de l’Hospital Clínic també en destaca que el 32 % de les víctimes coneixen l’agressor i que en la meitat dels casos (50 %) aquesta agressió es produeix en domicilis, mentre que un 28 % passen a la via pública.
També sorprèn que en un 30 % de les agressions ateses pel Clínic se sospita que la víctima ha patit una submissió química. Fins a l’octubre del 2019, els mesos que han registrat més casos són l’agost (58) i el juliol (49).
Només un terç de les víctimes fan seguiment
A l’Hospital Clínic funciona des de fa anys un protocol intern d’atenció a la persona que és agredida sexualment, i també de coordinació amb els cossos policials i judicials. Aquest protocol s’activa quan la víctima arriba a Urgències, però també inclou un seguiment tant de la recuperació de la salut i de detecció i tractament de malalties infeccioses, com de les possibles seqüeles psíquiques que puguin aparèixer.
El problema, però, és que només una tercera part de les víctimes es vinculen a aquests programes de seguiment. En el cas dels problemes de salut mental això és especialment greu, perquè moltes de les seqüeles apareixen setmanes o mesos després. És el cas del trastorn per estrès agut (present en un 60 % dels casos), que apareix durant les quatre primeres setmanes.