Segons les previsions dels experts, aquesta primavera el nivell de pol·len serà baix. Tot i així, la combinació de les darreres pluges i el vent ha enlairat partícules en suspensió, pols i la disgregació dels fruits dels plataners. I les conseqüències de tot plegat són les molèsties que moltes persones, al·lèrgiques o no, suporten darrerament.

Molèsties a ulls i faringe

“Amb el vent em ve tota la pols dels plataners i comences a estossegar, saps allò que se’t queda aquí? És una molèstia molt gran”, diu Marina Barragán. No n’és l’única. “El fet de ser al·lèrgica al pol·len i anar pel carrer fa que em comencin a plorar bastant els ulls”, afegeix la Júlia. “A més, amb tot això de la higiene per la covid, em fa respecte tocar-me els ulls si no porto gel, per si he tocat una altra cosa… I ara rai, que amb la mascareta, com a mínim, no t’ho empasses”. La cosa empitjora si fas esport o vas en bicicleta o patinet i s’hi afegeixen la velocitat i el vent.

Època d’al·lèrgics nous

Les molèsties tenen un nom científic per als especialistes, com lvan Domènech, cap de la Unitat d’Otorrinolaringologia i Al·lèrgia de l’Hospital Universitari Dexeus. “El que es provoca és una irritació faríngia, també una rinitis, una molèstia nasal i moltes vegades també una conjuntivitis, que és això que els piquen els ulls. Moltes vegades els pacients poden tenir una base al·lèrgica”.

Són setmanes en què augmenten les visites als centres especialitzats. “És l’època en què més es diagnostiquen per primera vegada els quadres d’al·lèrgia“, explica Domènech. “S’hi sumen diferents factors: els ambientals, però també l’evolució de la societat, amb més pol·lució, ambients més tancats… El cos reacciona més al medi“.

Què fer si m’entra alguna cosa a l’ull?

Tant si s’és al·lèrgic com si no, tothom està exposat aquests dies a l’entrada de partícules als ulls. En aquests casos, els especialistes, com Gorka Martínez, responsable de la Unitat d’Oculoplàstia del Centre d’Oftalmologia Barraquer, són clars respecte a les recomanacions: “Si tinc aquesta sensació que m’ha entrat una cosa a l’ull, la primera recomanació, i la més important, és no fregar-se. La segona, intentar treure-s’ho un mateix amb aigua, que normalment així ja marxa. I si seguim tenint aquesta molèstia és possible que el cos estrany s’hagi posat sota la parpella, a la conjuntiva, i aleshores seria molt bo anar a un centre d’urgències“. Recorda que si ens freguem els ulls, podem ocasionar alguna petita lesió.

Com prevenir o reduir les molèsties?

Per evitar un capítol similar, el millor és, segons els especialistes, cobrir-nos. Les mascaretes proporcionen de nou un primer filtratge. Pel que fa als ulls, el doctor Martínez aconsella dur ulleres de sol als vianants, als ciclistes i als usuaris de patinet. I en el cas dels motoristes, abaixar la visera del casc.