fruit del plàtan

Aquests dies torna a bufar amb energia el vent de garbí a Barcelona, amb ratxes que ja han superat els 40 km/h en alguns moments.

El vent ha contribuït a disgregar i dispersar els fruits del plataner, un procés que és habitual. A diferència del que passa amb el pol·len, les molèsties causades pels fruits poden afectar qualsevol persona en un fenomen que és recurrent cada any.

Calendari de floració dels arbres de Barcelona

Tot i que les ratxes de vent no han estat excepcionals, no han passat de moderades, han estat suficients per disgregar el fruit dels plataners. És justament ara, entre finals d’abril i de juny quan solen disgregar-se alliberar-se les llavors d’aquest arbre a Barcelona.

No és el pol·len allò que ens causa molèsties a la gola i els ulls

Les molèsties als ulls o la gola aquesta vegada no venen del pol·len, sinó que les causa la disgregació dels fruits d’aquest arbre.

Convé evitar confusions i recordar que el pol·len de plàtan és molt menys aparent o visible que les llavors del plàtan, de color grogós, i que actualment els nivells en són moderats a Barcelona (2/4). El màxim es va produir  ara fa unes quantes setmanes, a mitjans de març.

Estams de plàtan a terra plens de pol·len

El fruit del plàtan d’ombra és, en realitat, una infructescència, és a dir, una agregació de petits fruits —els aquenis— que es concentren formant una mena de bola o pilota, típica dels plataners. Els aquenis es caracteritzen per incorporar una mena de plomall que els ajuda a dispersar-se i sortir volant. Justament són aquests aquenis els que ens causen irritacions als ulls i a la gola.

Les infructescències noves d’aquesta temporada ja es fan visibles damunt dels plàtans, però no serà fins a l’any vinent quan es disgregaran.