fruit del plàtan

Aquest dilluns ha tornat a bufar amb energia el vent de ponent i garbí a Barcelona. De moment i fins a quarts d’una de la tarda, la ratxa més forta ha estat de 58 km/h a la bocana sud del Port, seguida de 45 km/h a l’Observatori Fabra, a Les Corts i a Sants.

El vent continuarà bufant amb ratxes moderades fins al final del dia, un fet que contribuirà a disgregar i dispersar els fruits del plataner, un procés que ja fa setmanes que es produeix. A diferència del que passa amb el pol·len, les molèsties causades pels fruits poden afectar qualsevol persona.

Tot i que les ratxes de vent no són excepcionals, no han passat de moderades, han estat suficients per disgregar el fruit dels plataners. És justament ara, durant els mesos de maig i de juny quan solen caure i alliberar-se les llavors d’aquest arbre a Barcelona.

No és el pol·len allò que ens causa molèsties a la gola i els ulls

Les molèsties als ulls o la gola aquesta vegada no venen del pol·len, sinó que les causa la disgregació dels fruits d’aquest arbre.

Convé evitar confusions i recordar que el pol·len de plàtan és molt menys aparent o visible que les llavors del plàtan, de color grogós, i que actualment els nivells en són baixos a Barcelona (1/4). El màxim es va produir  ara fa unes quantes setmanes, a mitjans de març.

Estams de plàtan a terra plens de pol·len

El fruit del plàtan d’ombra és, en realitat, una infructescència, és a dir, una agregació de petits fruits —els aquenis— que es concentren formant una mena de bola o pilota, típica dels plataners. Els aquenis es caracteritzen per incorporar una mena de plomall que els ajuda a dispersar-se i sortir volant. Justament són aquests aquenis els que ens causen irritacions als ulls i a la gola.

Les infructescències noves d’aquesta temporada ja es fan visibles damunt dels plàtans, però no serà fins a l’any vinent quan es disgregaran.

El vent  perdrà força divendres al vespre per bé que dissabte podria tornar a bufar entre feble i moderat a les hores centrals de la jornada.