Les pluges de novembre i les temperatures càlides que s’han registrat fins ara han fet que aquest hivern les concentracions de pol·len hagin assolit nivells superiors a la mitjana dels darrers 27 anys . Ara bé, aquesta primavera la situació millorarà respecte a l’any passat i els experts preveuen que serà tranquil·la per als pacients amb al·lèrgies.

Barcelona, massa exposada al pol·len

La principal experta en aerobiologia de Catalunya, Jordina Belmonte, ha explicat que hi tenen a veure factors com la climatologia, però també afecten la contaminació o el tipus d’arbres i herbes que hi ha. En el cas de Barcelona, Belmonte ha recordat que “cada any recollim més poc pol·len que l’any passat, però de tota manera la quantitat és brutal”. Belmonte, que també és responsable del Punt d’Informació Aerològica UAB, ha afegit que “tot i que l’Ajuntament fa anys que ens va escoltar i està reduint el nombre de plàtans, xiprers i oliveres, la gent a Barcelona està exposada a nivells molt alts“, ha alertat.

L’ús de la mascareta prevé al·lèrgies

Aquest any, la situació afectarà menys persones gràcies a l’ús de la mascareta. El president de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica, Joan Bartra, ha apuntat que l’ús de mascaretes adequades filtren fins al 80 % de la quantitat de partícules de pol·len. Ara bé, les mascaretes quirúrgiques no són les més apropiades perquè eviten l’expulsió d’aerosols, però no filtren suficient l’entrada d’aire.

“La mascareta ajuda a controlar els símptomes dels pacients, i ara més que mai estan conscienciats que cal prevenir i tenir controlada l’al·lèrgia”, ha admès el doctor Bartra. A la vegada, ha celebrat la prevenció en els pacients, però recorda que no hi ha cap evidència científica que relacioni les al·lèrgies amb la covid-19.

La relació entre el pol·len i la covid-19

Els experts ara tenen sobre la taula un estudi recent que ha constatat que l’augment de concentració de pol·len a l’aire coincideix amb l’augment de contagis de covid. El mateix passa amb la disminució de pol·len i els contagis. En l’estudi hi ha participat l’equip de la doctora Belmonte. Ara volen ampliar la investigació per determinar si és possible que el pol·len, per si sol, afavoreixi la infecció del virus.