Els veïns del Poble-sec han creat la Plataforma Biblioteca Francesc Boix per intentar evitar que l’equipament, ara situat al carrer de Blai, canviï d’emplaçament. La biblioteca fa temps que ha quedat petita i el districte de Sants-Montjuïc planteja traslladar-la a l’edifici de la Casa de la Premsa, a tocar de l’avinguda Maria Cristina. El nou emplaçament no agrada als veïns, ja que està situat en un dels extrems del Poble-sec, en una zona amb molt de pendent, i això -creuen- dificultarà que hi pugin els usuaris. Per oposar-s’hi, han començat una recollida de signatures.

La biblioteca, un espai de trobada

Ara, la biblioteca està situada en un edifici centenari del centre del Poble-sec i dona cobertura als més de 40.000 habitants de la zona. Tant la direcció com el districte i els propis usuaris coincideixen a assegurar que ha quedat petita i cal ampliar-la. Ara bé, la proposta que, de moment, hi ha sobre la taula no agrada als veïns. Josep Guzman, president del CERHISEC, assegura que si l’equipament se situa al carrer de Lleida, els usuaris del centre del Poble-sec -molts d’ells persones grans- no hi aniran perquè els quedarà lluny i als veïns de les Tres Xemeneies, encara més. Per això, reclamen que es mantingui l’emplaçament actual i que, en tot cas, se’n faci alguna extensió en altres zones del barri.

No hi ha acord sobre la solució

Des del districte reconeixen que treballen en una solució intermèdia que prevegi, per exemple, mantenir l’emplaçament actual com a sala d’estudi i de recollida de llibres i traslladar el gruix del fons a la Casa de la Premsa. Aquesta proposta tampoc no encaixa amb la voluntat dels veïns, que sí veurien bé l’opció oposada: que es mantingués la biblioteca al carrer de Blai i que es creessin subseus als extrems del barri.

El consistori afegeix que la necessitat d’una ampliació de la biblioteca està recollida al Pla d’equipaments del Poble-sec, però reconeix que les propostes les acabarà de tancar el nou govern municipal.