Després de reclutar Abdelbaki es-Satty com a confident, i amb la voluntat d’infiltrar-lo a les xarxes del terrorisme islamista, el CNI va intentar situar l’imam a la ciutat de Barcelona. És el que afirma el nou article de la investigació del diari ‘Público’, que fins ara havia revelat que l’imam va ser confident dels serveis d’intel·ligència fins al mateix dia dels atemptats, que es feia un seguiment exhaustiu dels joves de la cèl·lula terrorista i que existien vincles entre la policia i el confident.

Segons ‘Público’, els responsables del servei d’intel·ligència van iniciar les gestions per destinar Es-Satty a la ciutat de Barcelona, però van topar amb les reticències del que aleshores era el responsable de zona del CNI a Barcelona. El diari assegura que el responsable es va negar a rebre un confident infiltrat a l’entramat jihadista que fos controlat des del quarter general de Madrid. Per aquest motiu, segons la investigació, finalment van decidir destinar-lo a la demarcació de Girona, on el responsable sí que va acceptar cedir el control del confident.

Arxiu policial immaculat

‘Público’ afirma que el CNI va esborrar dels antecedents d’Es-Satty qualsevol relació amb l’entorn jihadista radical. Això va permetre que la comunitat islàmica de Ripoll no en pogués detectar el passat radical i també que els Mossos no trobessin cap pista quan en van buscar un any després, quan la policia belga els va notificar les relacions de l’imam amb el radicalisme a Bèlgica.

El diari conclou que els telèfons mòbils que es van trobar a Alcanar i a la furgoneta amb què es va accidentar un dels terroristes hores abans dels atemptats s’hi van trobar cerques sobre possibles objectius, com per exemple el Camp Nou. Segons el diari, el CNI tenia punxats aquests telèfons.