Els veïns i entitats de les Corts han presentat diverses al·legacions al projecte del parc de la Colònia Castells que l’Ajuntament té previst executar a partir de l’any vinent. El projecte és fruit d’un procés participatiu amb veïns i entitats, però aquests col·lectius afirmen que no recull les propostes ni les necessitats que es van exposar durant les sessions de treball que es van celebrar el 2018. “Havia de ser un pulmó verd i el 70 % serà de ciment. Ens estan prenent el pèl”, afirma la presidenta de l’Associació de Veïns les Corts, Adela Alegret.

Al·legacions per tenir un parc verd

El parc de la Colònia Castells és la intervenció urbanística més important que s’ha de fer al districte de les Corts aquest mandat. Té una inversió de tres milions d’euros i les obres haurien de començar el març del 2022. El projecte però no ha agradat als veïns perquè consideren que preveu un excés de zones cimentades (70 %) i poc espai verd. La part que més inquieta els veïns és l’espai central de 1.700 metres quadrats i que es convertirà en una àgora envoltada d’unes estructures que recorden unes grades.

És una plaça dura. Proposem que sigui un petit bosc, una espècie de jardí botànic on hi hagi representació de la flora autòctona de les Corts”
Adela Agelet, Associació de Veïns de les Corts

De fet els veïns han aprofitat el temps d’exposició pública del projecte del parc de la Colònia Castells per presentar-hi una sèrie d’al·legacions amb l’esperança que el projecte de reurbanització de l’espai es pugui modificar.

Ens hem quedat a quadres amb el projecte i estem molt decepcionats”
Lidia Canadell, veïna

El que sí que agrada als veïns és que el projecte prevegi la preservació d’11 casetes baixes de l’antiga colònia d’habitatges obrers. Els veïns proposen que es converteixin en equipaments com ara una ludoteca, una petita biblioteca, una zona de trobada veïnal o, fins i tot, lavabos públics. Segons el regidor de les Corts, Joan Ramon Riera, “algunes de les casetes serviran per allotjar els serveis de manteniment del parc. La resta d’usos es definiran properament i es consensuaran amb els veïns“.

Un parc que no recull la voluntat del centenar de veïns que van participar en el procés de definició del projecte

L’Ajuntament va convocar unes sessions de treball amb els veïns i entitats de les Corts entre l’abril i el juliol del 2018 amb el nom “Tria el verd de la Colònia Castells”. En les sessions obertes hi van participar gairebé un centenar de persones. Les trobades van recollir propostes diverses però la voluntat de la majoria dels veïns era que el nou parc es convertís en un pulmó verd del barri i recollís l’esperit de comunitat que existia en els passatges que formaven la Colònia Castells, un conjunt de casetes baixes i edificis construïts als anys 20 del segle passat i que van servir per allotjar els treballadors de la fàbrica Hules, Xarols i Vernissos Agustí Castells. El procés participatiu es va aturar de cop, segons els veïns, perquè el districte de les Corts els va informar que no hi havia pressupost per executar el projecte.