El que va ser una colònia de treballadors aviat tindrà un nou futur. La Colònia Castells —l’espai comprès entre els carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre— esdevindrà un gran parc de 9.602 metres. La Comissió de Govern finalment ha aprovat el projecte d’urbanització que pretén que la zona sigui “un petit pulmó per al districte”. Hi haurà una plaça central rodona, horts urbans comunitaris, una zona de jocs infantils, una de salut i gent gran, un centenar d’arbres i parterres i una gran pèrgola on més endavant s’instal·laran plaques fotovoltaiques.

Les obres tindran un pressupost d’uns tres milions d’euros, començaran el març del 2022 i tindran una durada prevista d’un any.

Des del consistori, la tinenta alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha definit el projecte com una “transformació definitiva” d’un procés que ja porta molta cua i que afecta moltes famílies. “Les Corts necessita un parc i més espais verds, però, en concret, a la Colònia Castells necessitem desenvolupar-hi un espai reivindicatiu per als veïns que lligui amb la memòria”.

El projecte, certament, intenta mantenir la cura i el sentit del que va ser l’antiga colònia en el seu moment
Joan Ramon Riera, regidor de les Corts

El regidor del districte, Joan Ramon Riera, ha valorat el fet de conservar part dels elements patrimonials de l’antiga colònia, com ara les casetes ubicades al passeig de Piera, de les quals se’n conservaran 11, però amb usos nous. S’hi preveu ubicar instal·lacions de servei de la zona verda i dels horts urbans, i seran un espai d’ús per al barri tot i que encara està per concretar.

Continua el procés d’expropiació dels blocs d’Entença i Montnegre

D’altra banda, el procés d’expropiació i reallotjament de part dels veïns afectats segueix en marxa. Els ocupants dels blocs situats entre els números 250 i 282 del carrer d’Entença i diverses finques de la part superior del carrer del Montnegre —unes 31 famílies— seran expropiats i està previst que els terrenys es destinin a habitatge de titularitat pública.

Els equips tècnics municipals determinaran cas per cas si els ocupants de l’habitatge tenen dret a reallotjament o bé a una indemnització pel trasllat, d’acord amb la legislació vigent.