Jutges, magistrats, fiscals, lletrats de l’Administració de justícia i treballadors i funcionaris dels jutjats protesten gairebé de forma simultània durant tota la setmana per fer sentir les seves reivindicacions, i en contra de la reforma de la Llei orgànica del poder judicial. Els treballadors de justícia demanen des de fa temps una millora de les condicions laborals i la modernització del funcionament de l’Administració de justícia i denuncien que la nova llei prohibirà l’augment de plantilla i l’assignació de més mitjans que han reclamat històricament.

  • Concentracions de dilluns a dijous i vaga divendres 16 de novembre

Els treballadors i funcionaris dels jutjats es mobilitzen entre dilluns, 12, i dijous, 15 de novembre. Han convocat concentracions de mitja hora a les portes dels principals edificis judicials cada matí, i divendres faran vaga i es manifestaran davant de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i de les subdelegacions a les altres tres demarcacions. A Madrid també es concentraran davant les seus d’alguns partits polítics i acabaran la manifestació davant del Senat.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Els lletrats de justícia denuncien una sobrecàrrega de feina” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/concentracio-lletrats-ciutat-justicia/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

  • Aturada parcial dels secretaris judicials el dimarts 13 de novembre

Dimarts, 13 de novembre, s’hi sumen els secretaris judicials, anomenats lletrats de l’Administració de justícia.

Faran una aturada parcial de dues hores al matí, convocada per totes les organitzacions representatives com el Col·legi Nacional de Lletrats de l’Administració de Justícia, la Unió Progressista, el Sindicat Independent i l’Associació Independent. En el seu cas, reclamen que se’ls actualitzi el sou després que el 2010 se’ls van assignar més funcions i responsabilitats, com l’admissió de demandes, l’impuls dels procediments i l’execució de les sentències. Aquest fet asseguren que els deixa en una situació de “discriminació salarial respecte a altres funcionaris de l’Administració de justícia del mateix grup de titulació A1”. També demanen una “modernització urgent” del funcionament dels jutjats.

  • Vaga de jutges i fiscals el dilluns 19 de novembre

Per la seva banda, jutges i fiscals han convocat una jornada de vaga per a dilluns, 19 de novembre, com a seguiment de la que van realitzar el 22 de maig. Les quatre associacions judicials i les tres de fiscals acusen la nova ministra de Justícia, Dolores Delgado —fiscal de professió—, de no fer prou per millorar la situació de la justícia, i adverteixen que el projecte de pressupostos per al 2019 no preveu cap augment de les partides per a justícia i per a salaris de jutges i fiscals.

En una reunió amb els jutges i fiscals dimecres passat, Delgado va refermar la voluntat de derogar els terminis màxims de 18 mesos que tenen actualment les instruccions judicials, revisar la implantació de la nova oficina judicial i de les càrregues de treball dels jutges i convocar 300 places més d’oposició per a jutges i fiscals i crear 75 òrgans judicials nous.

La reforma de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ)

Durant aquest mes de novembre es tramita al Senat la reforma de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ), aprovada ja al Congrés dels Diputats. Segons els quatre sindicats convocants, conté “els greuges més durs a tot el personal de l’Administració de justícia que s’han produït en la història”. A la pràctica, asseguren, l’Administració podrà determinar com vulgui quin serà, dins del municipi, el lloc de treball dels funcionaris de justícia en cada moment, alhora que es “reduirà dràsticament” el nomenament de personal interí i, com a conseqüència, es deixaran llocs sense cobrir, se sobrecarregarà de treball la resta del personal i es generarà, a més, “incertesa” en la percepció de retribucions complementàries i en l’assignació de funcions i tasques.