D’una banda, demanen poder elegir directament part dels 20 membres del CGPJ. Actualment, tots estan escollits per les Corts Generals i demanen que a partir d’ara els jutges tornin a triar 12 dels vocals per elecció directa, secreta i en llistes obertes. Una proposta sobre la qual, segons les associacions, el CGPJ n'”ha fet cap omís” i segueix “sense complir amb la seva obligació legal de fixar les càrregues de treball, com li recorda la recent sentència de la Sala del Social del ‘Audiència Nacional”. També volen que es convoquin 300 places de jutge anuals en els propers quatre anys per reduir la càrrega de treball, ja que Espanya té una de les taxes del litigiositat més altes d’Europa i una de les ràtios de jutge per habitant més baixes. La jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, ha denunciat una “situació de saturació” i ha destacat que a la jurisdicció social en els darrers anys s’han duplicat els assumptes a tractar fins als 40.000 i no s’ha reforçat cap òrgan.

De l’altra, protesten per aconseguir millores laborals. Caso ha denunciat que els jutges de guàrdia de ciutats com Manresa o Mollet cobren 4,6 euros l’hora i també el mal estat en què es troben alguns edificis. En aquest sentit, la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, ha explicat que els fiscals de Sant Feliu de Llobregat els van traslladar a la Ciutat de la Justícia perquè tenien rates en el seu edifici. 

Serveis mínims

Els serveis mínims en cas de vaga de la judicatura no estan regulats en cap llei. Ara bé, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), es garantiran els serveis “per sentit comú”, és a dir, aquells que siguin imprescindibles com ara un jutjat d’instrucció de guàrdia per resoldre tot allò que afecti persones privades de llibertat o, per exemple, internaments urgents psiquiàtrics o mesures cautelars de la jurisdicció civil, entre d’altres.

La vaga la promouen quatre associacions de jutges i tres de fiscals: l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Fòrum Judicial Independent, l’Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l’Associació Professional i Independent de Fiscals.