Els jutges i els fiscals fan vaga aquest dilluns per reclamar, d’una banda, més mitjans i recursos per fer la seva feina i, de l’altra, més transparència i independència del poder judicial, concretament que puguin escollir 12 dels 20 membres del CGPJ.

Segons dades del TSJC durant la jornada han seguit la vaga 303 jutges dels 700 que estaven actius, un 43 %. A la província de Barcelona el seguiment ha estat més baix, del 30 % (han secundat la vaga 208 jutges). En total a tot Catalunya s’han hagut de suspendre més de 550 actuacions judicials, entre les quals 166 judicis de la jurisdicció penal i social.

Pel que fa els fiscals, segons la Fiscalia General de l’Estat, hi han participat 1004 dels 2473 representants del ministeri públic que hi ha a tot Espanya (40,6% de seguiment). A Catalunya, l’han secundada 165 fiscals (6,7%).

L’aturada la secunden quatre associacions de jutges i tres de fiscals, entre els quals hi ha les majoritàries: l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Fòrum Judicial Independent, l’Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l’Associació Professional i Independent de Fiscals.

sala jutjat buida per vaga de jutges

Els presidents dels Tribunals Superiors de justícia de tot l’Estat no s’han sumat a la vaga. A través d’un comunicat oficial, han explicat que per la seva posició institucional “com a màxims representants del poder judicial a les comunitats” no es poden sumar a la convocatòria. I afegeixen que “la situació actual és insostenible per les greus mancances” de l’administració que creuen que han generat “un malestar lògic de la carrera judicial i fiscal”. Per tot plegat, tot i no adherir-se a l’aturada, volen mostrar la seva solidaritat i suport a les “justes i legítimes reivindicacions” del col·lectiu, com també les millores professionals que reclamen.

Serveis mínims als jutjats

Al llarg de la vaga quedaran suspesos molts judicis. Ara bé, es garanteixen serveis mínims en totes aquelles tasques que es considerin urgents o de caràcter cautelar. Així, hi haurà serveis mínims en els jutjats de guàrdia en qüestions com ara de violència sobre la dona, internaments i incapacitacions. 

A la Ciutat de la Justícia els afectats per la vaga que tenien judici han de demanar una nova citació.

paper informa usuaris vaga jutjats

L’aturada de jutges, magistrats i fiscals coincideix en una setmana en què també s’han aturat i han fet reivindicacions altres col·lectius del sector. És el cas dels funcionaris de la justícia, que van fer vaga divendres passat, i dels lletrats de l’administració de la justícia, que van fer diverses aturades.

La vaga d’aquest dilluns és la segona que organitzen les associacions de jutges i fiscals en sis mesos. La primera va ser el 22 de maig i va tenir un seguiment del 62 %.