Els alumnes de quart d’ESO de l’Escola Virolai han participat en una ruta organitzada pels historiadors locals del barri del Coll. Aquests els hi han explicat la història de la zona a través dels edificis, la nomenclatura, els costums i les llegendes. L’itinerari ha començat a l’església de la Mare de Déu del Coll i ha acabat a l’alberg Mare de Déu de Montserrat. Aquest passeig ajudarà els estudiants en el TGI, el treball globalitzador interdisciplinari, que consisteix a descobrir el Coll.

Un treball per descobrir el barri

Els historiadors locals del Grup d’Estudis Coll – Vallcarca han acompanyat els estudiants de quart d’ESO de l’Escola Virolai. Els estudiants estan fent el TGI sobre el barri; es tracta d’una tasca de dues setmanes investigant el barri per on passen cada dia. Segons el Pau Mora, alumne del centre, la ruta els permet “descobrir, entendre, saber més sobre aquest barri en què hem passat tantes hores, ja que estudiem aquí, però potser no li hem parat tanta atenció”.

Un itinerari ple d’història

El recorregut ha passat per llocs plens d’història com ara l’església de la Mare de Déu del Coll, Can Mora, el mirador de Joan Sales, la Font Rúbia, els Jardins de Maria Mullerat o el Centre Cívic El Coll – La Bruguera, per acabar a l’alberg Mare de Déu de Montserrat. En aquest recorregut els estudiants han pogut descobrir que l’aigua de la Font Rúbia era una de les que subministraven la Barcelona entre muralles. A més, com explica l’alumna Irene Manzano, no només s’ha parlat d’història: “El barri del Coll és un barri que està una mica amagat d’alguna manera, i fins i tot aquests barris tenen les seves llegendes”. Al popularment conegut com a Salt de les Bruixes, s’ha explicat que hi havia les bruixes més lletges i que si les miraves, et tornaves boig.

Una activitat intergeneracional

A més d’aprendre la història del Coll, els alumnes s’han pogut relacionar amb veïns de diferents edats i aquest és un tema que des de l’Escola Virolai es treballa molt; s’intenten fer activitats intergeneracionals. Pels historiadors també ha estat una bona experiència, ja que han pogut transmetre coneixements als més joves. Pel Josep Maria Riera del Grup d’Estudis Coll – Vallcarca, és important conèixer la història, ja que diu: “Les persones del barri, en un 90 %, no sap res d’allà on viuen, no només aquí, sinó a tot arreu. D’aquesta manera, ajudem a ensenyar la història, les tradicions i els costums del barri”. Ara els estudiants podran recopilar tota la informació i durant dues setmanes treballar-la a l’aula.