El personal sanitari dels hospitals i les ambulàncies de Catalunya han llaçat un missatge d’alerta per la manca de material de protecció davant del coronavirus. Asseguren que aviat s’arribarà a una situació crítica perquè queden poques mascaretes i no hi ha bates impermeables ni ulleres hermètiques.

En aquest sentit, el secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, ha advertit que “la manca de material posa més risc del que és desitjable” el personal sanitari. Aquesta situació, ha dit, pot provocar una onada de baixes (que no podran atendre els malalts) i pot fer que el personal d’hospitals “es converteixi en un vector de transmissió”.

Davant d’aquesta situació, el secretari d’acció sindical de SATSE Catalunya, David Carbajales, ha demanat instruccions clares per al personal sanitari: “S’han fet tants protocols, que el personal sanitari està atabalat i no sap què fer servir”, ha lamentat. Tot i així, Carbajales ha rebaixat el nivell d’alarma i ha assegurat que “el sistema sanitari no s’ensorrarà”.

Les ambulàncies, “una bomba biològica”

La manca de materials sanitaris per protegir-se de la covid-19 es reprodueix dins de les ambulàncies. El membre de l’agrupació d’ambulàncies de CCOO, Manuel Campaña, ha recordat que durant els primers casos de coronavirus a Catalunya, els tècnics del SEM es protegien amb vestits impermeables de cap a peus, però que a mesura que han passat els dies, el material s’ha anat esgotant.

A més, ha criticat que Salut hagi decidit que quan un malalt de coronavirus ha d’abandonar l’hospital per anar a confinar-se a casa fins a l’alta, el transport es fa mitjançant ambulàncies sense l’equipament necessari: “Estem convertint les ambulàncies en bombes biològiques”, ha alertat. De fet, Campaña està esperant que les proves diguin si va contraure el coronavirus treballant dins d’una ambulància.

El Clínic, també escàs

El cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, assegura que el material de protecció no aguantarà gaires dies més si no arriben provisions. En una entrevista a Catalunya Ràdio també ha alertat que s’estan racionant els reactius per fer la prova del coronavirus i únicament es fa als casos greus. Aquest dimarts la CGT ja va denunciar manca d’equips de protecció dels sanitaris. Segons el sindicat, el personal d’ambulàncies, els serveis d’atenció a domicili, els d’hospitals i els CAP són els més afectats.

“El subministrament ha d’arribar al més aviat possible. Estem propers a haver de fer coses que no són el més correcte de fer. Hem d’esperar que ens reposin gran part d’aquest material”, ha indicat Trilla. Sobre les proves, el cap d’epidemiologia ha reconegut que hi ha un dèficit de reactius per fer el test i que, per això, es va decidir reservar-la per a les persones que han d’ingressar a l’hospital i pels sanitaris. Es tracta d’una situació “similar”, ha dit, a la del material de protecció. Trilla també ha afegit que cal que l’aturada a l’estat sigui més rigorosa per contenir el virus.

Veu difícil una vacuna segura abans d’un any

Trilla veu difícil que hi hagi una vacuna segura abans d’un any, justament quan aquest dimarts la Xina ha anunciat que n’ha desenvolupat una i que ara es començarà a provar en humans. L’epidemiòleg considera que aquesta vacuna caldrà provar-la i confirmar-la i considera que abans de dotze mesos és molt difícil que estigui disponible.