La preinscripció escolar per al curs 2020-2021 serà recordada per la preinscripció del coronavirus. Ajornada inicialment pel confinament i reconvertida, després, en un tràmit eminentment telemàtic, aquesta gestió s’ha convertit en un mal de cap que molts s’han volgut treure de sobre ràpid.

A les 10 h d’aquest dimecres, primer dia de funcionament del sistema de preinscripció virtual, ja s’havien fet 7.500 sol·licituds, i el ritme no ha baixat amb el pas de les hores. El cas, però, és que moltes d’aquestes famílies han hagut de trampejar també les incidències en el sistema informàtic, que han complicat, encara més, una preinscripció ja de per si peculiar. En determinats moments, han aparegut missatges de “No es pot accedit al lloc web”. I fins i tot hi ha hagut qui, mig fet el tràmit, en passar de pantalla, ha perdut tot el que havia fet i ha hagut de tornar a començar.

El sistema ha caigut, per exemple, entre les 10.30 i les 11.45 h. El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de Catalunya n’ha estudiat els motius i s’ha acabat resolent, però més tard el web ha seguit fallant de manera puntual i intermitent. La Generalitat admet que l’eina pot deixar de funcionar o anar molt lenta en els moments en què es concentren molts accessos alhora. I apunta que, com més s’espongin les sol·licituds, més àgilment funcionarà.

A les 16 h ja s’havien formalitzat 19.000 sol·licituds, una xifra que supera amb escreix les previsions del govern català, que, en aquest sentit, recorda que la rapidesa amb què es faci el tràmit no té importància si es fa dins del període establert.

La preinscripció s’ha posat en marxa aquest dimecres i finalitzarà el 22 de maig. A partir de dimarts, 19, també es pot fer de manera presencial, tot i que aquesta opció queda reservada només a les famílies que no tinguin eines per fer-la telemàtica.