Bombers de Barcelona desinfectant una residència de gent gran.
La pandèmia del coronavirus ha fet créixer la demanda dels serveis de desinfecció i, de retruc, han proliferat les empreses que es dediquen a fer aquest tipus d’intervencions. Així ho assegura l’Associació d’Empreses de Desinfecció i de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP), que, a més, alerta de les males pràctiques d’algunes. L’ADEPAP ha denunciat en un comunicat que s’està utilitzant l’ozó per eliminar el virus malgrat que no ha estat validat per les autoritats sanitàries.

L’ozó, en fase d’estudi

Les empreses especialitzades expliquen que està demostrat que l’ozó és efectiu “com a desinfectant en concentracions determinades en aigua (piscines, depuradores, etc.) i com a eliminador d’olors ambientals”. Ara bé, afirmen que encara no hi ha proves que actuï com a desinfectant en l’aire, per exemple, d’una habitació ni tampoc que elimini el coronavirus, un fet que també han remarcat el Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut.

A hores d’ara, la capacitat de desinfecció de l’ozó en l’aire està en procés d’estudi i, posteriorment, haurà de ser validat com a biocida per les autoritats europees i les espanyoles.

Intrusisme laboral d’alt risc

L’ADEPAP avisa dels perills de contractar empreses que no són professionals en la matèria. Denuncien que “actuen sense els coneixements ni les garanties necessàries per fer una desinfecció efectiva”. Les empreses especialitzades també fan un crit d’alerta perquè aquest intrusisme laboral és “un problema de salut pública” i “pot comportar contagis tant entre els qui fan el servei com els qui l’han contractat”.