La ciutat de Barcelona encara no reuneix les condicions per passar a la fase 1 de la desescalada el dilluns, 18 de maig. Així ho determina el Departament de Salut, que ha proposat que a partir d’aleshores només les regions sanitàries de Catalunya Central, Lleida i Girona avancin a la següent fase del desconfinament després de la crisi del coronavirus. Per tant, la regió sanitària de Barcelona i també les metropolitanes nord i sud es mantenen, de moment, en la fase 0. El govern català ha enviat la proposta a l’Estat, que ha de donar-li el vistiplau, però el govern català no descarta estudiar fórmules perquè les tres regions sanitàries en fase zero puguin avançar d’alguna manera en la desescalada.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat “prudència” a l’hora d’iniciar la desescalada a les regions sanitàries metropolitanes, que acumulen el 66 % de la població catalana. Això, ha afegit Vergés, implica una “gestió més difícil” pel que fa a la mobilitat dels ciutadans. Les tendències “van a la baixa a tot arreu”; de fet, Barcelona ha passat de risc moderat alt a risc moderat. Però la titular de Salut creu que, ara per ara, no es pot assegurar ni la capacitat assistencial, ni la de diagnòstic ni tampoc la de seguiment de l’epidèmia en aquestes àrees.

El departament es reunirà aquesta tarda amb l’Ajuntament de Barcelona en el marc de l’oficina conjunta per al desconfinament de la ciutat. Vergés ha dit que les dues institucions comparteixen la “prudència” a l’hora d’iniciar la desescalada, però també les “ganes de poder avançar”.

Proposta per desescalar a l’àrea metropolitana

Tot i que la primera proposta del govern català exclou Barcelona i les regions sanitàries metropolitanes nord i sud de la fase 1 a partir de la setmana vinent, la consellera ha proposat estudiar excepcions dins de l’àrea metropolitana. Concretament, ha anunciat que Salut preveu fer una “proposta” per avançar en el desconfinament dels municipis de l’àrea metropolitana. Això no té perquè implica un canvi de fase “complet” a la fase 1, però sí “parcial”. Es tracta, ha dit Vergés, de fer “passes endavant” en la desescalada.

Preguntada diverses vegades per què vol dir això, Vergés no ha volgut concretar cap mesura concreta perquè “no hi ha res decidit”. En tot cas, ha explicat que aquestes propostes es treballaran en les pròximes hores amb l’Ajuntament de Barcelona i altres actors de l’àrea metropolitana i, després, amb el Ministeri de Sanitat.