Una infermera ajuda una dona a posar-se una mascareta
Imatges de Francisco Àvia_Hospital Clínic

Un 37,08 % dels infermers ha tingut símptomes de la covid-19, segons una enquesta feta pel sindicat SATSE a 11.645 professionals del col·lectiu a Catalunya. El sindicat remarca que és un percentatge molt més alt que el de la resta de població espanyola, que és del 10 % segons l’última onada de l’estudi nacional de seroprevalença realitzat pel Ministeri de Sanitat.

En un comunicat, el SATSE remarca la tasca duta a terme pel col·lectiu d’infermeria durant la pandèmia, “malgrat la falta de protecció i altres mitjans materials, i que aquesta feina comportés serioses repercussions per a la seva salut i seguretat personal“. El sindicat subratlla, a més, que els infermers són “el nexe d’unió de les persones malaltes amb els seus éssers estimats, així com la seva única companyia i suport a l’hora d’enfrontar-se amb les conseqüències de la malaltia”. Tot plegat, diuen, en una situació de “sobrecàrrega i tensió laboral no exempta de complicacions per a la seva salut i seguretat”.

Una altra macroenquesta del mateix sindicat va posar l’accent en la salut mental del col·lectiu. Els resultats van posar de manifest que el 70 % dels infermers estan “cremats”, després d’un any de pandèmia. De fet, el SATSE ja havia alertat mesos abans que no s’ha cuidat la salut mental dels professionals sanitaris “com es mereix”.