Fins ara els professionals sanitaris eren els únics que sabien què és un oxímetre i com utilitzar-lo. Ara, però, amb l’arribada de la pandèmia aquest és un aparell mèdic de moda i cada cop és més present a moltes cases. De fet, hi ha moltes ofertes en línia amb models i preus molt diferents, però per què servei un oxímetre? Cal tenir-en un a casa?

Què és un oxímetre?

L’oxímetre o pulsioxímetre és un aparell que serveix per mesurar la saturació d’oxigen a la sang, és a dir, quin percentatge de tota la nostra hemoglobina està transportant oxigen. És un instrument molt habitual en medicina perquè és ràpid d’utilitzar, senzill i gens invasiu. De fet, només cal posar un dels dits en un sensor fotoelèctric que té l’aparell i fer-ne la lectura.

Quan cal utilitzar-lo?

En una entrevista al ‘reset’ de betevé, el pneumòleg de l’Hospital Clínic, Jacobo Sellarès, s’ha mostrat partidari que els malalts de covid puguin tenir un oxímetre a casa, sobretot en pacients amb simptomatologia respiratòria. Per Sellarès, monitoritzar l’oxigen pot ajudar-nos a veure si cal anar a urgències. Creu, però, que és important no obsessionar-se i mesurar-ho únicament dos o tres cops al dia. “Crec en un empoderament del malalt de forma racional”, assegura, i recorda que en alguns països com el Perú s’utilitza per poder controlar els pacients amb covid des de casa.

La garantia: el segell de la Unió Europea

Sellarès creu que, en general, la gran majoria d’oxímetres que es venen per internet són fiables. Tot i això, recomana mirar que portin el segell de la Unió Europea. També el preu pot ajudar a fer-ne una tria. Un aparell molt barat “ens pot fer sospitar”. En canvi, a partir dels 40 euros podríem considerar que és un bon aparell, segons aquest pneumòleg.

Quan cal anar a urgències?

Sellarès recomana que l’aparell disposi d’un gràfic d’ones i la xifra de saturació. Aquesta xifra ha d’estar per sobre de 90, perquè si està per sota d’aquesta xifra “els riscos són grans”. En cas que baixi la saturació d’oxigen en sang per sota de 90 cal anar a urgències.