Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional donen per desarticulada la branca dedicada al tràfic internacional de marihuana d’una de les organitzacions criminals d’origen xinès més importants, anomenada Bang de Fujian.

S’han detingut 65 persones presumptament vinculades a l’organizació, la majoria de les quals van ser arrestades durant una macrooperació, la setmana passada, i es preveu fer encara més detencions, segons han informat els cossos policials. Se’ls atribueixen delictes d’organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capital, usurpació d’identitat, defraudació de fluid elèctric i falsedat documental.

La policia considera que es tracta d’una operació “sense precedents”, ja que l’entramat tenia un grau d’especialització molt elevat i una estructura molt definida. Segons la investigació, l’organització tenia ramificacions a diversos punts de l’estat i també en altres localitats europees. Estava dividida en diferents faccions, de manera que si un dels grups queia, la resta poguessin seguir treballant.

“Fàbriques industrialitzades de producció de marihuana”

La investigació va començar el 2019, després que es detectessin diversos enviaments de paquets amb marihuana envasada, que sortien de l’estat espanyol i que anaven dirigits a diversos punts d’Europa. Finalment, s’han desarticulat 13 plantacions, la majoria a Catalunya. Es tracta d’instal·lacions que l’inspector dels Mossos Antoni Salleras ha qualificat de “fàbriques industrialitzades de producció de marihuana”. L’organització comptava amb experts en grans plantacions, responsables logístics encarregats del muntatge i jardiners.

Una de les plantacions de marihuana desmantellades

Segons la policia, les naus disposaven de sistemes de cultiu sofisticats i estaven connectats il·legalment a la xarxa elèctrica. Es calcula que les 13 plantacions consumien l’equivalent a 1.177 habitatges. En total, van trobar 40.000 plantes i també es van interceptar 600 kg de droga ja preparada per a la venda. El volum total de negoci podria oscil·lar més de sis milions d’euros de beneficis.

Estructura cooperativa

Tot i que l’estructura de la xarxa era piramidal, amb dos clans familiars que controlaven tot l’entramat, per a l’obertura de naus es buscaven socis inversors que s’organitzaven en “cooperatives delinqüencials”, segons la policia. Els investigadors han detallat que cost total de posar en marxa una plantació era de 100.000 €, que es repartien entre cinc socis a 20.000 € cadascú. En menys de tres mesos, segons la policia, recuperaven la inversió i començaven a obtenir beneficis.

Més enllà dels inversors, la resta de persones vinculades es consideraven treballadores i tenien dret a cobrar un sou o bé a tenir una petita participació en l’explotació. L’inspector de la Policia Nacional Juan Pablo Iglesias ha destacat que l’operació va més enllà de plantacions concretes i ha remarcat que “hem aconseguit traçar i connectar des dels líders fins a l’últim esglaó, que són els jardiners”.

Més de 700 enviaments de paquets

La investigació va culminar el 14 d’abril amb una macooperació policial en què van participar més de 350 agents dels Mossos i de la Policia Nacional, i amb el suport de l’Europol i el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Es van fer 29 escorcolls a domicilis, locals i naus industrials de diversos punts de l’estat i de l’estranger. En concret, se’n van fer a Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón i Bilbao, a més de Portugal i els Països Baixos. En total, s’han pogut acreditar més de 700 enviaments de paquets que contenien marihuana a països europeus com França, Holanda, Alemanya o el Regne Unit.

La que es dona per desarticulada és la branca de la xarxa que centrava l’activitat delictiva en el tràfic de marihuana. La policia, però, creu que hi ha altres faccions de la mateixa organització que vinculen amb delictes com el tràfic d’éssers humans, explotació sexual o contra els drets dels treballadors, amb els tallers il·legals.