El govern prorroga les mesures vigents durant Setmana Santa i fins al 9 d’abril. La decisió s’ha pres després de la reunió del Procicat, en què s’ha analitzat la situació epidemiològica. Segons ha explicat el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, l’escenari de “transició” actual fa que “el més prudent” sigui prorrogar les mesures més enllà del període festiu de la Setmana Santa, i fins a la finalització de l’ordre de Sanitat d’obligat compliment, que és el 9 d’abril. Aquesta ordre limita les trobades un màxim de quatre persones en interiors, i a un màxim de sis persones a l’aire lliure, a partir d’aquest divendres 26 de març.

Les alertes: la mobilitat i les UCI plenes

Ramentol ha dit que la decisió de prorrogar les restriccions es basa en dues alertes que hi ha sobre la taula actualment. Una primera alerta és l’increment de la mobilitat de l’últim cap de setmana, que ens situa en valors propers a finals de l’estiu passat. La segona alerta és l’estancament de les xifres de persones ingressades a les UCI, que fins i tot aquests últims dies ha incrementat tot i que “molt poc”.

Interior preveu una mobilitat continua per Setmana Santa

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, assegura que és “complicat” predir la mobilitat durant aquesta Setmana Santa. Abans de la pandèmia, hi havia dues operacions sortida i tornada durant aquest període de vacances, però ara Interior preveu que aquestes fases es poden diluir. Alguns desplaçaments es poden avançar o endarrer i s’espera un “continu de viatges” tots els dies amb aquest cap de setmana com a punt de partida. En aquest sentit, Trànsit preveu que entre aquest divendres a les 15 h i dissabte a les 15 h surtin entre 440.000 i 500.000 vehicles.

Autoritzats els viatges en autocar

Una de els novetats ha autoritzat el Procicat és que els autocars privats puguin fer viatges amb passatgers de diferents grups bombolla, fet que fins ara no estava permès. Així ho ha assegurat aquest dimecres l’Associació d’Empreses d’Autocars i Minibusos (ACEA). D’acord amb la patronal, aquests vehicles podran viatjar al 100 % de capacitat, amb la condició que els viatgers duguin la mascareta posada durant tot el trajecte i utilitzin gel hidroalcohòlic en l’entrada i sortida del vehicle. Tanmateix, no s’hi podran consumir aliments.

Pel que fa a la resta de restriccions en matèria de mobilitat i interacció social, no hi ha cap canvi, com ja havia deixat entreveure el govern aquests últims dies. De fet, el Ministeri de Sanitat i les autonomies han acordat en el Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres no modificar el document d’actuació coordinada de cara a Setmana Santa.