Foto: Paola de Grenet

El Govern espanyol es mostra preocupat per l’empitjorament d’alguns indicadors epidemiològics, que podrien reflectir un canvi de tendència en l’evolució de la pandèmia pel coronavirus. Tot i això, en el marc del Consell Interterritorial de Salut, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han decidit mantenir les restriccions per Setmana Santa acordades ara fa dues setmanes. L’executiu central insisteix que les restriccions comunes per a tot Espanya són de mínims i que, per tant, cada govern autonòmic té la possibilitat d’adoptar mesures encara més dures si així ho creuen convenient.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, recorda que per Setmana Santa estarà vigent el tancament perimetral de les comunitats autònomes i que algunes han establert tancaments encara més reduïts, com Catalunya, amb el confinament comarcal. Això, ha dit, demostra que les autonomies tenen capacitat per adoptar mesures encara més restrictives que les comunes per a tot Espanya.

Malgrat que no s’albira cap canvi en les restriccions per Setmana Santa, la situació epidemiològica a Espanya ha començat a empitjorar, amb un increment dels casos nous notificats i també de la incidència acumulada a 14 dies (132). “Els repunts són clars en 10 comunitats autònomes”, ha informat Darias, que demana “revertir aquesta tendència” i confia que les mesures actuals ho aconsegueixin.

Descartat tancar els no essencials a les 20 h

Abans de la reunió d’aquesta tarda, Sanitat havia sondejat les comunitats autònomes perquè els locals no essencials tanquessin a les 20 h. De fet, segons fonts de Salut, la ministra Darias va contactar per telèfon amb la consellera en funcions Alba Vergés per plantejar-li aquesta possibilitat, que finalment no ha tirat endavant. La ministra Darias no descarta que aquesta mesura acabi sent una realitat si la Comissió de Salut Pública ho veu convenient, d’acord amb la situació actual de l’epidèmia.

Abans de la reunió del Consell Interterritorial, en declaracions a Catalunya Ràdio, Vergés ha criticat que l’executiu espanyol vulgui “coordinar mesures” a “última hora”. “Sempre es desperten per vacances”, ha dit, alhora que ha afegit que l’estancament actual de la situació epidemiològica a Catalunya no permet relaxar restriccions a curt termini.