UCI covid catalunya

Les dades de la covid a Catalunya han registrat una fita històrica a les UCI. Fa dues setmanes que els pacients crítics a causa del virus són inferiors a les 40 persones, una situació que no s’havia donat mai des del març del 2020. Amb les xifres més recents del Departament de Salut, actualment hi ha 31 catalans en estat greu, dos menys que els que hi havia fa una setmana.

Aquest balanç optimista es veu clarament als gràfics. Hem de recular fins al juliol del 2020 per localitzar una dada inferior a la cinquantena de pacients. Aleshores, sortíem de la primera onada, però els crítics no van baixar del llindar de 40. En el pic de la sisena onada, la darrera fins al moment, les UCI es van omplir amb 527 greus.

Els ingressats a planta pugen un 20 % a l’abril

Malgrat la baixada de crítics, el descens d’hospitalitzats es va frenar a principis d’abril i, fins i tot, han augmentat si valorem tot el mes. Comparat amb els ingressats que hi havia el dia 1, els registres han augmentat un 21 % i les hospitalitzacions han passat de les 773 a les 940 actuals. Tot i això, hi ha cinc catalans menys ingressats respecte a la setmana passada.

Habitualment, els dos indicadors hospitalaris de la covid, ingressats a planta i crítics a l’UCI, anaven de la mà i tenien un comportament similar. Però un cop passada la sisena onada, els dos paràmetres fan camins oposats: un augmenta lleument (hospitalitzats, en vermell al gràfic) i l’altra baixa (greus, en gris).

Ens encaminem cap a una setena onada de la covid?

Per fixar-se en els positius per covid que Salut comunica avui dia, cal tenir present que el departament només compta els casos vulnerables des de finals de març. Això vol dir que les xifres a partir d’aquesta data poden no reflectir la realitat. Durant el mes d’abril a Catalunya s’han notificat una mitjana de 9.400 contagis.

En l’última setmana consolidada, del 18 al 24 d’abril, els positius comunicats han augmentat un 14 % i han tornat a superar la barrera dels 10.000. Caldrà esperar a l’evolució de les properes setmanes per veure’n una tendència clara. També cal veure si aquest augment de casos es tradueix amb un increment a les UCI. Això es podria detectar en una o dues setmanes després.