superilles barcelona
Foto: Òscar Giralt

L’impulsor del concepte de superilles, Salvador Rueda, assegura que amb la creació de 500 superilles a Barcelona es podrien evitar 700 morts prematures. El director de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona ha desplegat el seu model urbanístic de superilla en una conferència organitzada per RethinkBCN, un concepte que, segons ha dit, s’allunya de les superilles que està implementant l’Ajuntament de Barcelona i que ell qualifica d’eixos verds.

Amb la seva proposta de “renaturalització de la ciutat” a partir de catifes verdes tant en superfície com també a les cobertes dels edificis hi hauria un estalvi de 1.700 milions d’euros anuals en despesa sanitària i hores laborals perdudes. De fet, a banda d’evitar centenars de morts prematures, Rueda també sosté que es podrien evitar prop de 19.000 atacs d’asma, més de 12.000 casos de bronquitis aguda i 600 hospitalitzacions cardiovasculars.

163 noves places de 2.000 m2

Segons Rueda, l’objectiu de les superilles que ell proposa van més enllà de convertir un espai en una zona de vianants. Es tracta d’alliberar un 70 % de l’espai dedicat a la mobilitat de la ciutat, reduïnt un 15 % els vehicles en circulació. D’aquesta manera, a banda de les superilles, també es podrien crear 163 noves places de 2.000 metres quadrats.

Segons aquest urbanista, el cost d’implementar aquest model seria de 300 milions d’euros, el mateix que ha costat el túnel de les Glòries, i s’elevaria a 500 milions si s’hi vol afegir verd.