Les apagades elèctriques són un problema recurrent al turó de la Font de la Guatlla. La instal·lació és antiga i els veïns asseguren que els pals de llum són un perill per als vianants, sobretot durant ventades o en dies de pluja. Aquesta, però, no és l’única queixa del veïnat, que denuncia la decadència general del barri després de més de 40 anys sense cap mena de manteniment.

El temporal Gloria ha agreujat la situació

El temporal de fa unes setmanes va agreujar, encara més, la situació. Van caure pals de llum i murs de pedra, entre d’altres. A més, els sostres d’alguns habitatges es van veure afectats. “Tot el que estava en mal estat ha empitjorat”, afirma la Yolanda, de la plataforma Salvem el Turó. Aquesta situació, expliquen, és insostenible.

La inversió a la zona, més a prop

El novembre del 2018 la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per conservar la cinquantena de cases que queden al turó de la Font de la Guatlla. Estan afectades per un Pla Especial de Reforma Interior (PERI) des de l’any 1976, el qual no permet que es realitzin obres o treballs d’adequació a la zona.

Aprovació definitiva per part de la Generalitat

Aquesta modificació, però, havia de ser aprovada per la Generalitat. Segons el districte de Sants-Montjuïc, al desembre ja es va fer aquesta aprovació definitiva però encara no està publicada al ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya‘ (DOGC), moment en què entrarà oficialment en vigor. Fonts municipals expliquen que aquest tràmit és necessari per dur a terme l’estudi integral per realitzar tota regeneració urbana. Una rehabilitació que fa molts anys que demana el veïnat d’aquesta zona, situada a la falda de la muntanya de Montjuïc.

50 habitatges protegits

La modificació del PGM implica la protecció d’una cinquantena d’habitatges. A més, també preveu fer 15 habitatges protegits de nova construcció i dos equipaments municipals, un gràcies a la desafectació de la Masia de Can Cervera. A més, es faran millores en l’accessibilitat i l’habitabilitat de la zona. Una actuació que el veïnat reclama urgentment, ja que asseguren que durant els anys d’afectació l’Ajuntament només ha fet petites intervencions.