A la Dolores Garcia li costa moure’s, utilitza un bastó per caminar i, assegura, cada cop hi veu pitjor. Té 61 anys, un 82 % de discapacitat i des de fa més d’una dècada viu en un pis de Vallcarca que, denuncia, està en “molt males condicions”. Lamenta que la propietat, un particular, mai no hi ha volgut fer-hi reformes i ara es nega a renovar-li el contracte de lloguer.

Ella vol quedar-se al barri però, des de fa uns dies, ja està empaquetant les seves pertinences per si, en algun moment, la desnonen. La Dolores ha demanat ajuda al Sindicat d’Habitatge de Vallcarca i estan negociant amb els propietaris i l’administrador, Finques Jordán. Els portaveus de l’entitat critiquen que, tot i que l’afectada sempre ha pagat el lloguer, no s’ha complert amb el manteniment de l’habitatge.

630 euros per un pis de 42 m2

Fa 16 anys que la Dolores viu en un pis de 42 m² amb una cèdula d’habitabilitat compartida perquè l’immoble està dividit en dos, i paga més de 600 euros al mes. A mitjans de gener va finalitzar el contracte de lloguer i ara està en espera d’una pròrroga de sis mesos que va demanar per guanyar temps i trobar una solució.

La Dolores empaqueta roba per si, en algun moment, ha de marxar de casa.

betevé s’ha posat en contacte amb Finques Jordán i afirmen que la pròrroga ja és vigent i que s’està fent el possible perquè l’afectada no es quedi al carrer. De fet, relaten que també estan en contacte amb l’Ajuntament i asseguren que sempre han atès les peticions de la Dolores. Per exemple, diuen, ha demanat diverses rebaixes en la mensualitat i la propietat li ho ha concedit.

Sense llum a la cuina i l’habitació

El pis té rajoles bufades i imperfeccions al terra que no l’ajuden a l’hora de moure’s. I el pitjor és que des de fa mesos no té llum ni a la cuina ni a l’habitació, i quan cau la nit no s’hi veu. En tractar-se d’un pis dividit en dos, ella no té accés als comptadors d’electricitat i no pot controlar-ne ni les despeses ni posar-hi remei quan salten els ploms. La divisió del pis, segons el sindicat, es va fer de manera irregular.

Roda de premsa del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca.

En espera d’un pis de protecció oficial

La Dolores fa 11 anys que va sol·licitar un pis de protecció oficial a l’Administració. En tot aquest temps, relata, no ha rebut resposta i, per això, des del sindicat exigeixen a la propietat i a l’Ajuntament que donin una alternativa a l’afectada perquè no hagi d’abandonar casa seva. No té família a prop, viu sola i els veïns del barri són qui li fa més costat. De moment, el districte de Gràcia està estudiant el cas.