El Port Vell es prepara per a la Copa Amèrica 2024 de vela, un esdeveniment que obliga a transformar diversos espais. Inicialment, es van preveure 17 actuacions, la majoria de les quals es faran en un temps rècord. Es calcula que estaran enllestides abans de la inauguració de la prova esportiva, el 22 d’agost del 2024. Pots consultar-les al mapa, amb el pressupost i els terminis previstos.

Entre les obres previstes, la implantació d’un servei de bus nàutic, el trasllat de la terminal de creuers i la remodelació de l’àrea pesquera i de la llotja de pescadors. Hi ha alguness actuacions que ja estan acabades, entre les quals l’espigó de Sant Sebastià i la demolició dels antics cinemes del Maremagnum. També estan enllestides la rambla del Trencaones i l’edifici mirador, a la Nova Bocana, i l’espai immersiu sobre la Copa Amèrica, a l’antic Imax.

Tres obres més

A finals de juliol, coincidint amb la visita d’obres als espais que ocuparan les bases dels equips de la Copa Amèrica 2024, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, va explicar que s’hi han afegit tres obres més. Tot i això, no en va concretar ni el calendari ni el pressupost.

La més destacada és l’enderrocament, com a mínim, d’una de les naus del Barcelona Nautic Center, situades a la Nova Bocana. També s’hi inclou la reforma del Club Natació Barcelona, que recuperarà la piscina de salts i tindrà un nou espai de restauració, i la remodelació de L’Aquàrium.

Les obres canviaran la fisonomia del port

Segons el Port de Barcelona, aquestes obres “modificaran la fisonomia de l’àrea més ciutadana de la zona portuària, dotant-la d‘espais i serveis nous per al gaudi de les persones”. Tot plegat, tindrà un cost de 86 milions d’euros, 50 dels quals d’inversió pública. L’obra més costosa serà la remodelació de l’àrea pesquera i la llotja, 7,6 milions d’euros. En segona posició, amb 5,7 milions d’euros per projecte, se situen els treballs a l’espigó de Sant Sebastià, ja fets, i la rehabilitació dels “tinglados” del moll Oriental, antics magatzems portuaris.

Quan s’acabi la Copa Amèrica, la reforma de la zona continuarà amb actuacions a mitjà i llarg termini com la remodelació del moll d’Espanya o l’obertura ciutadana dels molls de Barcelona Nord, Drassanes i Pescadors. També serà el moment en què es definiran els usos dels “tinglados” del moll Oriental i es rehabilitaran els de Sant Bertran.