El Port de Barcelona preveu començar les obres de la nova llotja de pescadors al Port Vell l’últim trimestre d’aquest any. S’impulsa, així, un projecte que arrossega anys d’endarreriment (es va presentar el 2014 per ser una realitat el 2017), i que també preveu construir un edifici nou i urbanitzar el moll de Pescadors per obrir-lo a la ciutadania. La inversió per construir l’edifici és de 8 M € i els treballs s’allargaran prop d’un any i mig.

La llotja arriba tard, però qui promet s’obliga. Ho vam prometre a la Confraria de Pescadors i estem obligats a fer-la
Damià Calvet, president del Port de Barcelona

Una passarel·la amb vistes a la subhasta del peix

La nova llotja es construirà al costat de la torre del Rellotge, molt a prop de la llotja actual. L’edifici tindrà una passarel·la elevada que permetrà que els ciutadans puguin veure a través d’uns grans finestrals l’activitat que hi ha dins, en especial la subhasta de peix. La llotja tindrà un bloc dedicat al peix blau i un altre al peix blanc per fer més àgil la subhasta, la preparació, l’envasat i la facturació de la mercaderia.

L’edifici estarà dividit en tres blocs, i en un hi quedarà integrada la nova fàbrica de gel, que va entrar en servei a finals del 2016. A més, també hi haurà les oficines de la Confraria de Pescadors de Barcelona, així com sales de reunions i formació.

En una fase posterior, també està prevista l’obertura d’un restaurant a la zona sud i un servei de connexió nàutica fins al moll d’Espanya, on hi ha el complex del Maremagnum. D’altra banda, tant el Port com la Confraria de Pescadors també mantenen la intenció d’impulsar un punt de venda directa de peix als ciutadans, tot i que actualment la normativa no ho permet.

Autosuficient energèticament

El projecte de la futura llotja també inclou la instal·lació de 359 plaques solars a la coberta que permetran alimentar les diferents instal·lacions del moll de Pescadors i també emmagatzemar energia. Aquesta instal·lació d’energia solar permetrà un estalvi anual de 54 tones de CO2.

La torre del Rellotge serà visitable

Un cop construït l’edifici, l’antiga llotja s’enderrocarà i s’urbanitzarà un passegi al moll de Pescadors perquè estigui obert a la ciutadania. El projecte també preveu que l’emblemàtica torre del Rellotge sigui visitable, i formi part del circuit cultural i de ciutat que s’obrirà en aquest espai.