Ja són visibles les diferents parts en què s’ha distribuït la nova llotja de pescadors de Barcelona, una instal·lació que substituirà l’actual, en funcionament des del 1961. Segons ha pogut saber betevé, està previst que la nova llotja estigui en funcionament el març vinent. Fins llavors l’actual continuarà operativa i no es desmantellarà fins que el nou espai funcioni amb total normalitat.

El patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, segueix els treballs amb molt d’interès. Assegura que fa dècades que esperem aquestes obres“. Juárez ho té clar: “Les obres s’han vist agilitzades per la celebració de la Copa Amèrica“.

Entrarà en funcionament gairebé un any abans del previst

Aquests treballs, segons Juárez, “s’han anat retardant sense que ningú no ens donés explicacions”. Recorda que la fàbrica de gel es va inaugurar el 2018. “Llavors pensàvem que la nova llotja es faria a continuació”. Creu que la celebració, l’estiu vinent, de la Copa Amèrica de vela ha suposat la injecció econòmica necessària perquè es facin les obres de la nova llotja.

Hem aprofitat el corrent de la Copa Amèrica i tindrem nova llotja abans del previst”
José Manuel Juárez Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors

Juárez explica que la nova llotja es necessària “per adequar-nos a la normativa sanitària i laboral actuals. A més, esperem que representi un impuls per al sector pesquer, un dels pocs del sector primari que queden a la ciutat”.

La llotja de pescadors actual està en funcionament des del 1961

Instal·lacions modernes i obertes a la ciutadania

La nova llotja tindrà quatre parts diferenciades. La fàbrica de gel, en funcionament des del 2018 i a tocar d’un bloc que acollirà un restaurant i una zona de promoció del producte. Un altre bloc es destinarà a la subhasta de tarda amb oficines a la part alta, i el darrer bloc serà per a la subhasta de matí i a zona de reembalsament.

La nova llotja tindrà un 20 % menys de superfície que l’actual. Tot i això, per a Juárez el nou equipament serà un guany. “Tindrem millor distribució de l’espai i així es podran organitzar millor les tasques. Ens caldrà reeducar la forma de treballar”, puntualitza. A més de la millora funcional per als pescadors, el nou equipament està dissenyat perquè la ciutadania conegui l’activitat pesquera. Així la futura llotja inclou una passarel·la on els ciutadans podran visualitzar com es descarrega el peix i com se subhasta i, fins i tot, poder degustar el producte al restaurant.