Una placa distingeix des d’aquest divendres la rehabilitació que es va fer de la Torre de les Aigües del Besòs, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou. El conjunt històric va ser guardonat el mes de juny amb el premi Europa Nostra 2021, un dels més importants que atorga la Unió Europea i que es va entregar a finals de setembre. El guardó reconeix la tasca que va fer el col·lectiu BCN Water Tower Team en la rehabilitació d’aquest símbol del passat industrial del Poblenou.

La descoberta de la placa ha comptat amb el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni; el regidor de Sant Martí, David Escudé; el president d’Agbar, Àngel Simon (empresa que va assumir el cost de la rehabilitació), i l’arquitecte Antoni Vilanova (membre de BCN Water Tower Team), que han estat acompanyats de treballadors de l’antiga indústria de fabricació de trens MACOSA-Alstom, que va ocupar l’entorn d’aquest conjunt històric.

Una recuperació que arrenca el 2007

La rehabilitació de la Torre de les Aigües va començar el 2007, després que l’Ajuntament de Barcelona adquirís la propietat dels dos edificis que formen el conjunt històric: la torre i la Casa de les Vàlvules. L’objectiu de l’actuació, que es va fer en quatre fases, era preservar la integritat de l’edifici respectar-ne l’autenticitat, ja que està fet amb maons i es considera paradigma de la volta catalana.

Una de les últimes actuacions del procés de rehabilitació es va fer el 2019, amb el condicionament de la Casa de les Vàlvules com a seu de l’Arxiu Històric del Poblenou. La intervenció es va fer amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona. L’Arxiu Històric del Poblenou organitza visites guiades a la torre els dissabte a les 11 i a les 12.30 h, que permeten pujar al mirador i veure les vistes de 360 graus de Barcelona (després de pujar 320 graons).